- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cat vrea clasa medie din Bucuresti sa plateasca pe o locuinta noua?

17 Mar, 00:02 • cristina.mihai
Bucurestenii din clasa medie sunt dispusi sa plateasca pentru o locuinta noua circa 100.000 euro, iar ei cauta cel mai des apartamente de 2 camere si garsoniere, conform reprezentantilor pietei.
Cat vrea clasa medie din Bucuresti sa plateasca pe o locuinta noua?

De regula, clientii din clasa medie sunt tineri care lucreaza in multinationale sau institutii financiare, si care de obicei nu au copii.

Deoarece nu intotdeauna bugetul alocat coincide cu suma la care se face efectiv tranzactia, reprezentantii clasei medii se vad nevoiti in unele cazuri sa faca eforturi pentru a suplimenta sumele de care dispun.

Preturile unei locuinte destinate clasei medii sunt cuprinse, in functie de zona, intre 1.000 si 1.700 euro pe mp plus TVA.

„In ceea ce priveste locuintele pentru clasa medie, cea mai mare cerere este pentru garsoniere si locuinte cu 2 camere, bugetul alocat de clienti pentru aceste locuinte fiind de circa 100.000 euro”, a declarat, pentru DailyBusiness, Corneliu Serban, directorul general al dezvoltatorul Gigant Construct, companie care are in constructie 3 proiecte rezidentiale in zona Titan din Capitala.

Si Laura Miu, consultant al agentiei imobiliare Apulum 94, considera ca tranzactiile au loc in jurul sumei de 100.000 de euro si in unele cazuri, chiar mai jos.

Pe de alta parte Adriana Petre, consultant in cadrul Colliers considera ca in cadrul unui proiect rezidential de succes, cu o dinamica a vanzarilor ridicata, destinat clasei medii, cumparatorii finali sunt dispusi sa plateasca, pentru un apartament de 2 camere, o valoare medie mai mare, de 135.000 euro plus TVA .

Apartamentele mai mari sunt achizitionate in general de familii cu copii, potrivit lui Corneliu Serban de la Gigant Construct.

Pe segmentul rezidential „upper-middle-class”, locuintele al caror pret se incadreaza intre 170.000 euro si 300.000 euro sunt cele mai tranzactionate proprietati din piata. Pentru „high class”, valorile depasesc chiar si 1 milion de euro, a precizat Monica Marin, manager partener EuroMetropola.

„Chiar si pentru raportul actual cerere-oferta de locuinte noi (oferta fiind mult mai mica decat cererea – n.r.) este dificil, pentru ca numarul bucurestenilor eligibili pentru un credit ipotecar este mic, iar principala modalitate de achizitie a unei locuinte este prin credit”, a specificat Gabriel Sorin Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.

„Pentru a grabi procesul de vanzare, dezvoltatorii de proiecte rezidentiale incurajeaza cumparatorii de proprietati off-plan (din faza de proiect – n.r.), atat clienti finali cat si investitori, oferind-le discounturi ce pot lua forma unor reduceri la pretul de vanzare sau pot consta intr-un loc de parcare sau un spatiu de depozitare oferite gratuit”, a declarat Monica Marin.

Pentru micii investitori care dispun de fonduri suficiente pentru a achizitiona un numar mai mare de apartamente (7-10 apartamente), dezvoltatorii vand la preturi preferentiale, a adaugat Marin.

Revanzarea unei locuinte la finalizare aduce un profit de circa 25%

La randul lor, investitorii ofera spre vanzare locuintele in momentul finalizarii, insa exista si proprietari care aleg varianta vanzarii dupa abia 1-2 ani, cand locuinta a capatat deja o alta valoare, a mai spus Monica Marin, adaugand ca profitul generat de revanzarea locuintei la finalizarea proiectului variaza intre 15 si 25%.

Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale care adopta politica vanzarii locuintelor off-plan fac acest demers in momentul in care au obtinut autorizatia de constructie, cand fizic pe terenul respectiv nu exista nici macar un santier. Acestia sunt developerii care isi finanteaza o parte importanta a proiectului din resursele financiare obtinute in urma vanzarilor de pe planseta.

„In ultimii doi ani, rata de profit pentru locuintele cumparate ca investitie s-a conturat in cresterea anuala a preturilor de 15% – 20% pe an. Aceasta crestere se diferentiaza in functie de locatia proiectului, calitatea finisajelor si conceptul general al acestuia. Randamentul investitorului a variat si in functie de suma platita ca avans”, a declarat Adriana Petre consultant al companiei de consultanta imobiliara Colliers.

„Investitorii raman inca interesati de achizitiile pe piata romaneasca, in functie de momentul achizitiei profitul acestora putand ajunge si la 30%”, a specificat Serban.

Datorita oportunitatilor oferite de catre banci si dezechilibrului dintre cerere si oferta care ramane inca la cote destul de inalte, piata rezidentiala din Romania ramane o destinatie importanta pentru investitiile pe termen lung.

Acest lucru se datoreaza si unei serii de alti factori, precum ritmul rapid de crestere economica al tarii si al dezvoltarii infrastructurii, sau integrarea in Uniunea Europeana. Bucurestiul se situeaza pe locul al saselea in topul celor mai populate orase europene, fiind depasit numai de Londra, Paris, Berlin, Madrid si Roma, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker. In top nu sunt incluse orase mari din Rusia, precum Moscova si Sankt Petersburg, ambele cu populatie mai mare decat Bucurestiul.

„Pentru urmatorii 5-6 ani nu vad o scadere pe piata rezidentiala bucuresteana, poate ca nu va mai fi ocrestere atat de dinamica, dar de o scadere brusca nu putem discuta”, a spus Corneliu Serban.

O varianta pentru atragerea cumparatorilor este micsorarea suprafetelor locuintelor.

„Suprafetele locuintelor sunt in scadere din cauza cresterii costurilor de constructie”, a explicat Serban, care a adaugat ca piata este inca dinamica in ceea ce priveste achizitia de locuinte ca investitie.

Scaderea suprafetelor locuintelor a inceput sa se manifeste pe piata rezidentiala inca din 2007, anul acesta trendul continuand.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...