Cumparatorii de terenuri au fost foarte fermi in ceea ce priveste modalitatile de plata ale terenurilor anul acesta. Cei mai multi cumparatori au cautat sa plateasca avansuri cat mai mici si au dorit sa achite terenul in mai multe transe de plata. De asemenea, dezvoltatorii, in conditiile crizei economice globale, sunt sceptici fata de achizitia de terenuri cu suprafete mari si au cumparat terenuri mai mici in zone centrale si de nord cu un acces bun, au spus reprezentantii Colliers.
In consecinta, zona de nord a acoperit 45% din valoarea tranzactiilor cu terenuri, iar cea mai mare suprafata de terenuri s-a tranzactionat in sudul capitalei.
Cele mai multe tranzactii de terenuri au vizat suprafete cuprinse intre 1.000 si 10.000 mp.
Primul semestru din 2008 s-a caracterizat printr-o intoarcere a dezvoltatorilor in Bucuresti, dupa ce in 2006-2007 au achizitionat agresiv terenuri in alte orase din Romania. De asemenea reprezentantii Colliers estimeaza ca este putin probabil ca dezvoltatorii sa mai caute zone populare in ultimii 2-3 ani ca Militari, Pantelimon, Drumul Taberei si Colentina, concentrandu-se pe locatii centrale, pana la reintoarcerea la normal a pietelor financiare internationale.
Aceasta situatie afecteaza si preturile terenurilor. In zonele limitrofe capitalei preturile terenurilor au scazut cu 10-15%, la negociere, in timp ce terenurile din zone centrale au inregistrat cresteri de 10-20% in primul semestru al anului.
Printre tranzactiile „vedeta” ale primului semestru din 2008 a fost achizitia portofoliului Longbridge, care include fostele fabrici Rocar si Ventilatorul de catre Immoeast cu 200 mil. euro.
O alta tranzactie semnificativa a fost pentru un teren de dimensiuni mici (cateva sute de mp) din zona Aviatorilor, al carui pret s-a situat la 7.000 euro pe mp, nivel record pentru piata bucuresteana.