Grupul elen Bluehouse Capital a iesit din nou la cumparaturi pe piata locala, si in acest trimestru a finalizat tranzactia prin care a achizitionat Praktiker Craiova de la dezvoltatorul Omilos Investments pentru suma de 10 milioane de euro.
Proprietatea dezvoltata de Omilos a fost livrata pe piata in 2005 si dispune de 9.500 metri patrati inchiriabili.
De asemenea, fondul de investitii imobiliare al GED vrea sa cumpere o firma imobiliara a Heineken Romania. Oficialii Heineken au anuntat pe Monitorul Oficial ca vor sa vanda firma, insa niciuna dintre cele doua parti nu au oferit detalii despre intelegere.
In timp ce unele tranzactii sunt efectuate efectiv ca investii, altele reprezinta mai degraba „consolidari” prin care proprietarii incearca sa isi diminueze cheltuielile.
Potrivit calculelor DailyBusiness.ro, aproape doua treimi din numarul de tranzactii imobiliare din ultimii doi ani au avut loc intre parteneri deja existenti in proiect.
Intr-o oarecare masura, acesta este si cazul tranzactiei prin care George Teleman a cumprat 51% din compania care detine Vitantis Shopping Center din Bucuresti si Moldova Mall din Iasi, pentru 5 euro, la inceputul lunii ianuarie. Teleman este managerul a mai multe sucursale ale proprietarului mall-urilor, dar si proprietarul firmei care administreaza activele fondului de investitii in regiune.
Pretul mic este insa determinat de pierderile mari ale celor doua active, aproape 2 milioane de euro in primele 9 luni din 2010 si creditele bancare uriase, de peste 58 milioane de euro.
In 2010, piata investitiilor in active imobiliare a inregistrat o imbunatatire semnificativa a volumului de tranzactii, de la 100 milioane de euro in 2009 la aproximativ 500 milioane de euro. Desi majoritatea tranzactiilor au fost atipice, reprezentand achizitii trans-frontaliere, intelegeri intra-grup sau tranzactii cu sume nominale, au avut loc si un numar de investitii clasice (aproximativ 150 milioane de euro).
Isteria anunturilor de mall-uri: Bucurestiul a revenit in vizorul dezvoltatorilor
Estul Capitalei este in opinia analistilor imobiliari una dintre putine zone care mai poate sustine constructia unui centru comercial de mari dimensiuni, iar dezvoltatorii confirma aceasta idee, cele mai multe proiecte de retail reaparute in primul trimestru al anului fiind in aceasta zona.
Constructia primei faze din ParkLake Plaza, de 70.000 mp inchiriabili, ar urma sa inceapa in aceasta vara. Dezvoltatorul este in negocieri avansate pentru obtinerea unui credit de 127 milioane de euro. In total, proiectul presupune o investitie de 250 milioane de euro.
AFI ar urma sa inceapa tot in acest an proiectul de la Laromet, un mall de 30.000 metri patrati inchiriabili, care ar presupune o investitie de 60 milioane de euro.
K&S Development a anuntat de asemenea ca spera sa demareze in acest an un centru comercial de peste 100 milioane de euro in Colentina. Suprafata acestei constructii va fi de 55.000 mp.
Real4You Immobilien a scos la inchiriere proiectul de pe fosta platforma Electroaparataj din Capitala.
Proiectul din Bucuresti, de 70.000 de metri patrati, va fi dezvoltat pe locatia fostei fabrici Electroaparataj, in cartierul Pantelimon, investitia fiind estimata in 2008 la circa 400.000 milioane de euro. Oficialii companiei dezvoltatoare nu au anuntat cand intentioneaza sa inceapa constructia.
Dezvoltatorii au in vizor si provincia
Oficialii Cora au spus ca pe langa proiectul din Constanta, unde vor investi 100 milioane euro, vor sa inceapa sa dezvolte cat mai repede inca doua mall-uri, in Bacau si Brasov, prin investitii similare. In prezent, demersurile se afla in faza avizelor.
Un alt lant de hipermarketuri care a intrat in zona de dezvoltare de centre comerciale este Auchan. Acesta va investi, in parteneriat cu dezvoltatorul imobiliar belgian BelRom, un parc de retail in Craiova, pe un teren din platforma industriala Electroputere, cumparat in 2010.
Afi Europe a anuntat de asemenea ca intentioneaza sa demareze in urmatoarele luni lucrarile pentru construirea unui retail park in Arad, care include in prima faza un magazin do-it-yourself, un hipermarket, o galerie comerciala si mai multe magazine de mari dimensiuni, totalizand circa 12.000 metri patrati.
A doua faza a proiectului din Arad prevede construirea unor spatii de birouri, cu o suprafata de 10.000 mp.
De asemenea, Plaza Centers a anuntat in raportul financiar ca anul viitor intentioneaza sa demareze 5 proiecte in Romania.
City Mall, primul activ mare ofertat la un pret sub valoarea creditului bancar
In timp ce dezvoltatorii cu proiecte de mall-uri neincepute se zbat sa atraga putinii chiriasi de pe piata pentru a incepe constructia, mall-urile falimentare nu reusesc sa trezeasca interesul cumparatorilor.
City Mall a fost scos la vanzare pentru 33 milioane de euro, sub nivelul creditului bancar, dar pretul a fost prea mare pentru investitori, asa ca nu s-a prezentat nimeni la prima licitatie. La cea de-a doua licitatie pretul va scadea la sub 30 milioane de euro, bancile fiind nevoite sa isi asume pierderi si mai mari.
Rezidentialul a „atras” insolventele la inceput de an
Principalele cereri de insolventa din imobiliare au vizat segmentul rezidential la inceput de an. Green City Construct si Carmel Land Development si-au solicitat intrarea in insolventa. Dezvoltatorul Green City a iesit insa din insolventa in circa doua luni, dupa ce ulterior a ajuns la o intelegere cu principalul creditor, CEC Bank.
Dezvoltatorul Sara Sea View Olimp si-a cerut de asemenea recent insolventa.
In general, cererile de insolventa din primele trei luni au fost orientate in special spre companii mai mici din domeniu, care aveau in dezvoltare fie centre comerciale de mici dimensiuni, fie cladiri de birouri.
Segmentul rezidential este de altfel aproape abandonat de marii dezvoltatori, doar cateva blocuri fiind in constructie, iar multe din ele apartinand unor investitori persoane fizice.
Prima Casa: Statul garanteaza numai jumatate din valoarea casei
Guvernul a anuntat recent ca va suplimenta nivelul garantiilor din Prima Casa doar pentru bancile care sunt dispuse sa imparta riscul cu statul.
Intentia presupune cateva schimbari majore in cadrul conditiilor de creditare din program, bancherii vehiculand deja ca noii clienti din program vor fi nevoiti sa vina cu un avans de pana la 20% din valoarea locuintei.
BCR a declarat deja ca se pliaza pe noua forma a programului, iar conditiile de creditare pentru clienti raman aceleasi.
Si alte banci, printre care BRD, au spus de asemenea ca sunt dispuse sa participe la noul program.