Imobiliare.ro si anunturiparticulari.ro au facut publice pe 2 februarie indicii de evolutie a preturilor apartamentelor noi si vechi din Romania.
Dupa o perioada de sase luni in care tendinta de scadere a preturilor la apartamente s-a diminuat considerabil sub influenta programului Prima Casa, anul 2010 incepe cu reduceri semnificative de preturi pe piata imobiliara in orase precum Cluj-Napoca sau Brasov, unde atat proprietarii cat si dezvoltatorii imobiliari si-au redus considerabil pretentiile. Evolutia este insa diferita in Timisoara si Iasi, unde nu au fost inregistrate modificari semnificative, dar si in Capitala si Constanta unde apar cresteri semnificative la anumite categorii de apartamente, spun reprezentantii imobiliare.ro.
Fluctuatiile de pret diferite sunt determinate si de modificarile care se vor aduce programului Prima Casa, care a marit gradul de subiectivism de pe piata, parerile fiind impartite cu privire la efectele noii variante a programului.
Interesul potentialilor cumparatori pentru apartamente este neasteptat de mare pentru luna ianuarie, spun reprezentantii www.imobiliare.ro, care iau ca punct de reper cresterea considerabila in luna ianuarie a numarului de vizitatori unici si a afisarilor.
Bucuresti: Preturile au crescut cu 0,5%
Cu o crestere in prima luna a anului de 0,5%, evolutia preturilor la apartamentele noi si vechi din Bucurestiul este diferita fata de majoritatea oraselor din tara. Astfel, pentru luna ianuarie, indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.322 euro/mp. Comparand valoarea curenta cu cea inregistrata in luna ianuarie 2009, 1.694 euro/mp de suprafata utila, rezulta o scadere semnificativa de -22% intr-un interval de 12 luni. Totusi, exista diferente considerabile de la o categorie imobiliara la alta, preturile apartamentelor din Capitala evoluand diferit in functie de numarul camerelor si de anul constructiei.
Apartamente noi
Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in luna ianuarie la 1.487 euro/mp de suprafata utila, ceea ce reprezinta o crestere de 1,8% fata de valoarea lunii decembrie, 1.461 euro/mp, potrivit imobiliare.ro.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile apartamentelor noi din Capitala sunt cu 27,7% mai mici.
Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu trei camere al caror pret a crescut cu 6,2% fata de luna decembrie 2009, influentand considerabil valoarea medie a pretului cerut pentru apartamentele noi. La polul opus se afla apartamentele noi cu doua camere al caror pret a scazut cu -1% in luna ianuarie si cu -30,3% fata de ianuarie 2009. Cu o scadere la 12 luni de -29,5% si garsonierele au avut o evolutie neasteptata.
Apartamente vechi
Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro pentru luna ianuarie ramanand constanta la 1.268/euro mp de suprafata utila. Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile au inregistrat o scadere de -21,2%, mai mica decat in cazul apartamentelor noi. Surprinzatoare este evolutia preturilor apartamentelor vechi mari cu trei, patru si mai multe camere. Apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 1%, iar cele cu patru si mai multe camere cu 4,2%. Cu toate acestea, fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 19,5% si 23,5%.
„Luna ianuarie din acest an a fost mai agitata decat de obicei si asta in primul rand din cauza incertitudinilor legate de programul Prima Casa. Daca initial programul a fost o perioada blocat, ulterior s-a anuntat o iminenta schimbare a acestuia incepand de la jumatatea lunii februarie. O parte din cei care acum se incadreaza in program se grabesc sa depuna dosarul pentru a fi siguri ca nu pierd aceasta oportunitate, in schimb, cei care deocamdata nu se incadreaza, asteapta conditii mai relaxate de intrare in program. In concluzie toata lumea este cu ochii pe preturi si s-a constatat o crestere brusca a interesului potentialilor cumparatori, cel putin la nivel de tatonare”, spun reprezentantii Anunturi Particulari.ro.
Pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat scaderi semnificative comparativ cu luna ianuarie a anului anterior. In medie, scaderea a fost de peste 26%. Garsonierele s-au ieftinit de la 57.594 euro la 42.467 euro, apartamentele de 2 camere de la 90.870 euro, la 68.902 euro, cele de 3 camere de la 132.569 euro, la 95.021 euro, iar cele de 4 camere au ajuns de la 168.061 euro in ianuarie 2009, la 124.832 euro in ianuarie 2010, potrivit AnunturiParticulari.ro.
Totusi, in comparatie cu 2006, preturile sunt in continuare mult mai mari. In 2006, o garsoniera costa in medie 32.332 euro, un apartament de 2 camere 49.000 euro, 3 camere – 62.647 euro, iar apartamentele de 4 camere erau evaluate in medie la 100.346 euro.
Numarul apartamentelor scoase pe piata se afla si el pe o panta descendenta. In prima luna a acestui an, particularii au scos la vanzare sub 1.700 de apartamente. Au iesit pe piata 652 de apartamente cu 2 camere, 489 de apartamente cu 3 camere, 382 de garsoniere si 137 de apartamente cu 4 camere, potrivit AnunturiParticulari.ro.
Brasov
In Brasov, conform indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 944 euro/mp de suprafata utila, cu -0,6% mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul anului 2009. Fata de luna ianuarie 2009, scaderea este de -22,4%. Comportamentul dezvoltatorilor brasoveni a fost diferit fata de cel al proprietarilor de apartamente vechi.
Apartamente noi
Apartamentele noi s-au scumpit in ultima luna cu 4.1%, pretul mediu crescand de la 977 euro/mp la 1.017 euro/mp. Totusi, raportat la luna ianuarie a anului trecut, pretul actual este cu 23.6% mai mic.
Apartamente vechi
In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna ianuarie 2010 la 936 euro/mp, fiind cu 1.3% mai mic fata de luna precedenta, respectiv cu 22.2% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. De remarcat faptul ca in Brasov, diferenta de pret dintre cele doua categorii imobiliare tinde sa se accentueze, dupa o perioada de cateva luni in care preturile apartamentelor vechi si noi au fost mai apropiate.
Apartamentele vechi au evoluat diferit in functie de numarul camerelor. Astfel, pretul cerut pentru apartamentele cu o camera a crescut cu 1.4% in luna ianuarie, in timp ce pretul apartamentelor vechi cu patru camere a scazut cu -2.9%. Acest lucru pare sa indice faptul ca cererea de pe piata imobiliara brasoveana se indreapta in general spre apartamentele mici, cu una si doua camere, care au in continuare cel mai mare pret pe metru patrat.
Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, prezinta, la randul sau, o evolutie interesanta a preturilor la apartamente, in prima luna a anului. Dupa o perioada oarecum confuza pe piata imobiliara clujeana, in special in cea de-a doua jumatate a anului trecut, cand preturile apartamentelor au oscilat foarte mult, luna ianuarie 2010 a adus scaderi considerabile de -5%, indicele imobiliare.ro indicand valoarea de 994 euro/mp pentru apartamentele din Cluj-Napoca.
Apartamente noi
Apartamentele noi au avut o evolutie spectaculoasa pentru un interval de timp relativ redus. Astfel, conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele situate in ansamblurile rezidentiale noi a ajuns in luna ianuarie la 892 euro/mp de suprafata utila, cu 9,2% mai putin decat in decembrie.
Astfel, pe fondul lipsei unei mase critice de cumparatori care sa asigure o cerere echilibrata, preturile apartamentelor noi din Cluj-Napoca se situeaza la cel mai scazut nivel de la inceputul perioadei de criza.
Apartamente vechi
Si pretul apartamentelor vechi a scazut simtitor in intervalul analizat pana la 1.033 euro/mp de suprafata utila, valoarea lunii ianuarie 2010 fiind cu 4% mai mica decat cea a lunii decembrie 2009.
Constanta
Apartamentele din Constanta s-au ieftinit usor, per ansamblu, cu -0,1%. In prima luna a anului, Indicele imobiliare.ro pentru Constanta inregistrand valoarea de 1.053 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 24% mai mica. Valorile medii ale preturilor apartamentelor vechi si ale celor noi sunt foarte apropiate in luna ianuarie: 1.052 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.054 euro/mp pentru cele noi. Cu toate acestea, evolutia celor doua tipuri de apartamente a fost foarte diferita in prima luna a anului.
Apartamente noi
Pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere de 4,2% in prima luna a anului (-15,9% fata de aceeasi luna a anului trecut), in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a scazut cu -0,8% in luna ianuarie (-24,6% fata de valoarea inregistrata in ianuarie 2009).
Apartamente vechi
Apartamentele din blocurile vechi din Constanta au avut o evolutie interesanta in prima luna a anului. Pretul apartamentelor cu una si trei camere au crescut 2%, respectiv 0,4% in ianuarie. Pe de alta parte, in acelasi interval, apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 2.3%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu una (-26,7%) si doua camere (-26,9%). Spre deosebire de majoritatea oraselor mari din tara, in Constanta, apartamentele cu trei camere isi mentin o valoare ridicata a pretului pe metru patrat de suprafata utila, in comparatie cu celelalte tipuri de apartamente.
Iasi
Iasiul este unul dintre orasele cele mai afectate de criza imobiliara. Trendul de scadere a preturilor la apartamente manifestat pe tot parcursul anului 2009, a continuat, in Iasi, si in prima luna a acestui an. Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica valoarea de 922 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu -0.5% fata de luna decembrie 2009, respectiv -18.1% fata de ianuarie 2009. Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi este considerabila: 998 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 892 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi. Interesant este faptul ca evolutia aceste doua categorii imobiliare a fost identica in prima luna a anului, fiecare inregistrand o scadere de -0.1%.
Iasiul este singurul mare oras din tara unde pretul mediu al apartamentelor vechi se situeaza sub pragul psihologic de 900 euro (892 euro/mp). Apartamentele cu o camera se mentin in continuare mai scumpe decat celelalte tipuri de apartamente, Indicele imobiliare.ro indicand pentru luna ianuarie o valoare de 959 euro/mp pentru aceasta categorie imobiliara, cu -0.7% mai mica decat in luna decembrie 2009. Totusi, apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o usoara crestere de 0.7% fata de ultima luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru acestea fiind de 898 euro/mp.
Timisoara
Prima luna a anului a adus ieftiniri usoare si pe piata imobiliara din Timisoara. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu -0.3%, de la 956 euro/mp in decembrie pana la 953 euro/mp. Fata de luna ianuarie 2009, diferenta este semnificativa: -17.6%. La fel ca in alte orase mari din tara, precum Constanta sau Brasov, preturile apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi sunt foarte apropiate de cele ale apartamentelor construite inaine de 1989. Astfel, indicele imobiliare.ro indica o valoare de 968 euro /mp in cazul apartamentelor noi, fata de 954 euro/mp pentru apartamentele vechi.
Apartamente noi
Totusi, evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita in luna ianuarie: pretul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a crescut cu 1.4%, in timp ce apartamentele vechi s-au ieftinit cu -0.2%. Nici pe piata imobiliara timisoreana nu exista in momentul de fata o cerere suficienta, astfel incat este posibil sa asistam in continuare la saderi ale preturilor apartamentelor.
Apartamente vechi
In Timisoara, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi nu a avut o evolutie foarte spectaculoasa in prima luna a anului. Garsonierele au in continuare cel mai mare pret pe metru patrat si inregistreaza o crestere de aproape un procent, pana la 1.025 euro in ianuarie 2010, fata de 1.016 euro in decembrie 2009. Apartamentele vechi cu doua camere s-au scumpit, la randul lor cu 0,4% in intervalul analizat. Pe de alta parte, apartamentele vechi cu trei si patru camere inregistreaza cel mai mic pret pe metru patrat, 912 euro, respectiv 858 euro in ianuarie 2010, in scadere cu -0,5%, respectiv -0,3%.
Indicele imobiliar al Imobiliare.ro prezinta evolutia preturilor apartamentelor vechi si noi din principalele orase din Romania. Studiul AnunturiParticulari.ro prezinta evolutia preturilor apartamentelor vechi din Capitala.