„Piata imobiliara are nevoie de un sistem de rating care sa o structureze si ordoneze, dar sa o si impulsioneze”, a precizat Dan Ioan Popp.
Afirmatia a fost facuta in urma unui studiu care pune la punct un mecanism de rating imobiliar ce ia in calcul 3 criterii – localizarea imobilului, dotarile si serviciile din zona si locuinta in sine – cu scopul de a fixa un pret corect, care sa poata fi calulat deopotriva de catre beneficiar si de dezvoltator.
Sistemul, denumit eVIR, permite stabilirea marjei pretului atat pentru cerere cat si pentru oferta.
Metoda evalueaza costul distribuit pe metru patrat de teren sau constructie, ce trebuie investit pentru a avea un anumit standard de viata asigurat prin insumarea mediului socio-economic din regiune, a structurii serviciilor publice si private, precum si a calitatii atributelor locuintei propriuzise.
„Caderea pietei imobiliare, reasezarea generala a preturilor pentru bunuri si servicii, lipsa lichiditatilor si scaderea numarului tranzactiilor au dus la dificultatea si alterarea evaluarii corecte a unui imobil”, a declarat Dan Ioan Popp.
„Acest proces este cu atat mai anevoios cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice ce dau valoarea reala a bunurilor imobiliare. Adica indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real”, a mai spus Popp.
Prima categorie de informatii pe baza carora trebuie aplicat sistemul de rating este bunastarea din regiunea sau localitatea in care se afla amplasat imobilul. Venitul pe cap de locuitor este proportional cu produsul intern brut per capita, fapt ce determina nivelul investitiilor in educatie, cultura, sanatate, administratie, protectie, mediu.
Al doilea criteriu este reprezentat de dotarile si serviciile din cartierul sau zona in care se afla locuinta. Existenta structurilor de servicii publice necesare intr-un areal este dependenta de marimea populatiei existente, de marimea arealului si de veniturile medii disponibile. Acestea din urma dimensioneaza valoarea investitiei initiale, dar sustin si functionarea curenta a serviciilor. Cu cat concentrarea de servicii este mai mare, cu atat calitatea vietii este mai ridicata.
A treia categorie de informatii este legata de locuinta in sine. Aceasta este evaluata in functie de locatie, de suprafata, de nivelul energetic in care se incadreaza, de materialele folosite, precum si de celelalte criterii deja recunoscute de beneficiari.