- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Generosi in strainatate: Ce bacsis lasam cand vizitam alte tari

07 Jan, 00:07 • valentin..nicolae
Serviciile sunt recompensate in Romania, de regula, cu un bacsis de 10% din nota de plata, insa acest procent nu este universal valabil. Cand esti in vacanta peste hotare, este bine sa stii care sunt practicile locale privind micile "atentiile" lasate ospatarilor, soferilor de taxi, barmanilor, cameristelor sau receptionerilor, ca sa eviti privirile acuzatoare si momentele jenante.
Generosi in strainatate: Ce bacsis lasam cand vizitam alte tari


1. Egipt.

Aparte de cateva cazuri, bacsisul este prezent in intreaga industrie turistica locala. Cei mai multi dintre egiptenii care lucreaza in turism primesc salarii mici (in 2010 un salariu de 165 de dolari era considerat foarte foarte bun), astfel ca ei depind mult de „banii extra”.

Bacsisul in Egipt este necesar cand cineva iti ofera un serviciu, asa cum se intampla si la noi: dupa ce iei masa, dupa ce bagajele iti sunt aduse in camera, cand esti multumit de un serviciu. Exista totusi si situatii mai putin obisnuite cum ar fi „recompensa” acordata oamenilor de paza sau ingrijitorilor de la atractiile turistice (temple, muzee, situri arheologice). Si ei asteapta o mica atentie in monezi.

Cat platim in plus? In general, la restaurant se lasa 10% din nota (chiar daca bacsisul este inclus), pentru portarul hotelului poti pune deoparte intre una si cinci lire egiptene, iar pentru paznicul de la muzeu intre 3 si 5 lire egiptene (intre 3 si 7 eurocenti).

Totusi, nu trebuie sa lasi bacsis oricui iti cere. Daca acel serviciu a fost sub standarde (acum nu trebuie sa compari neaparat serviciile din Egipt cu cele din tara ta) sau a fost altceva decat ceea ce vroiai, nu esti obligat sa lasi nimic in plus.

De asemenea nu esti nevoit sa lasi bacsis soferului de taxi. Daca stabilesti cu el de la inceput care este tariful pana la destinatia dorita, fii sigur ca el si-a inclus deja „bonusul” in suma ceruta.

2. Dubai. In general vorbim de o „taxa pentru servicii” de 10% in hoteluri, restaurante si baruri. In mod normal acel bacsis este impartit intre toti membrii personalului, dar exista si situatii in care banii merg doar la cel care te-a servit.

Exista restaurante (mai ales cele din incinta hotelurilor) care includ serviciile in nota de plata, caz in care nu mai trebuie sa lasi nimic in plus.

In baruri nu prea se practica acest obicei, de a lasa 10%, dar daca esti multumit poti lasa cel mult 5% din nota.

Marea parte a taxiurilor din Dubai sunt omologate asa ca sunt putine sanse sa fii „luat pe sus” intr-o cursa. In general tarifele sunt destul de mici comparativ cu standardele europene, asa ca cel putin daca iti permiti poti lasa in plus 5%.

3. Israel. In restaurante si cafenele bacsisul variaza intre 10 si 12% in functie de cat de multumit ai fost de ospatarul tau: 10% este considerat minimum, iar 12% mediu. Soferii de taxi nu se asteapta la „atentii” (sau cel putin nu sunt surprinsi daca nu le da nimeni nimic in plus. Localnicii de exemplu nu le lasa bacsis).

La hotel poti lasa sase sekeli (1,5 dolari) per bagaj portarului si circa 4 sekeli (1 dolar) pe zi cameristei.

4. Franta. Daca pe nota apare „service compris” atunci nu trebuie sa mai lasi nimic in plus. Cel putin legislatia locala cere ca barurile si restaurantele sa includa serviciile in preturile afisate. Dar asta nu inseamna ca nu poti lasa 1 euro sau 50 de centi (proportional cu nota, bineinteles) in plus daca ai fost multumit. Altfel spus, poti sa rotunjesti putin nota – intr-un bar, pana la urmatorul euro, iar la restaurant, cu 10% daca te simti generos.

Nu uita! Bacsisul trebuie sa reflecte calitatea serviciului primit.

Francezii nu lasa de obicei nimic in plus daca au baut doar doua pahare, poate doar niste „maruntis”.

Iata ce spun cativa localnici referitor la acest obicei:

„In ceea ce ma priveste pe mine si pe sotul meu, lasam bacsis cand mancam intr-un restaurant decent. Cand vedem ca ne servesc tineri, care inca sunt la scoala, stim ca muncesc mult si ca sunt platiti putin. Atunci lasam 1 sau 2 euro. Cand suntem intr-un bar nu las nimic, daca beau doar un ceai”.

„De fapt taxa pentru servicii este intotdeauna inclusa, dar e normal sa lasi ceva marunt pentru ospatar. Totusi nu e obligatoriu, adica daca ospatarul nu a fost amabil sau daca a trebuit sa astept prea mult, nu ma deranjez sa las ceva in plus. Cat? Tine de fiecare, de exemplu, 20 de centi pentru doua cafele sau 1 euro pentru un pranz”.

5. Italia. Cel mult 10%, potrivit mint.com, sau intre 1 si 3 euro, potrivit tripadvisor, care mentioneaza totodata ca acest bonus este in mod normal inclus in pret si afisat in meniu.

De exemplu, „coperto”, taxa pentru mice-en-place, este ilegala in Lazio, dar poate sa apara in alte regiuni.

Pe scurt, este in regula daca rotunjesti nota de plata.

In ceea ce priveste serviciile din afara zonei food&beverage, nu trebuie sa le lasi nimic gondolierului sau personalului de pe vaporase. La fel si cu soferii de taxi, nu e normal sa le lasi bacsis, desi daca faci asta (poate daca te ajuta cu bagajele si iti da informatii utile despre cum sa te orientezi prin oras), cu siguranta te vor aprecia. 1 sau 2 euro sunt suficienti!

6. Spania. Bacsisul nu este obligatoriu, astfel ca ramane la latitudinea fiecaruia! Totusi, se practica rotunjirea notei de plata sau 1,2 euro in plus daca ai fost chiar incantat. De regula spaniolii nu se asteapta neaparat sa le lasi bacsis, poate doar in restaurantele si hotelurile de lux, potrivit tripadvisor.

Spaniolii nu includ serviciile in nota de plata. Totodata, daca mananci meniul zilei, nu trebuie sa lasi bacsis.

7. Marea Britanie. Daca serviciile nu sunt incluse, atunci britanicii se asteapta sa le lasi cativa banuti in plus. In restaurante, bacsis-ul variaza intre 10 si 15%. Unele restaurante pun taxa de servicii pe nota, astfel ca vezi direct cat trebuie sa lasi bacsis.

Daca serviciile sunt incluse in pret, nu trebuie sa mai lasi nimic, poate doar o mica suma pentru un serviciu exceptional.

Potrivit tripadvisor, in pub-uri daca vrei sa lasi ceva, atunci spui „…and one for yourself” (si una pentru tine) dupa ce ai comandat. Practic il inviti pe barman sa bea un pahar/bere cu tine, dar de cele mai multe ori ei iti vor multumi si isi vor pune deoparte o suma mica ( de la 20 pence la 2 lire, in functie de comanda). Ca si concluzie, daca esti intr-un pub nu esti obligat sa lasi nimic extra.

In ceea ce priveste taxiurile, potrivit gouk.about.com, obiceiul este de a lasa 10% din totalul bonului pentru masinile omologate din orase. Taxiurile din zonele rurale au alta politica: negociezi cu soferul din start cat iti ia pana la destinatia si atat.

La hoteluri, poti sa lasi bacsis numai daca personalul ti-a oferit un serviciu special. Cameristele nu primesc de regula bacsis. Poti sa pastrezi una sau doua lire pentru bellboy daca te ajuta cu bagajele.

De asemenea, la finalul unui circuit turistic (fie cu autobuzele turistice, fie pietonal), ghidul spune de regula „my name is…and I hope you enjoyed your tour” (numele meu este…si sper ca v-a placut acest tur), ceea ce suna ca o invitatie pentru a lasa cateva lire in plus, respectiv cam 2-5 lire. Asta daca te-ai simtit bine si ti-a placut turul!

Ca si recomandare, lasa bacsis-ul in mod discret (britanicilor nu prea le place sa iasa in evidenta la chestiuni de acest gen): pe masa, pe pat, in nota de plata si spui „Keep the rest, please/Pastrati restul”.

8. Germania. Serviciile si TVA-ul sunt incluse in preturile din meniu. Totusi, se practica rotunjirea notei de plata sau adaugarea a 5-10% din suma totala (cand nota este mai „consistenta”).  De exemplu, daca ai de platit 27 de euro, poti lasa 30 de euro, daca ai fost multumit, scrie gogermany.about.com.

Atentie, bacsisul nu se lasa pe masa! Ci direct ospatarului care te-a servit, odata cu plata totala.

Pentru taxiuri, rotunjirea sumei este suficienta.

9. Suedia. Nu e necesar sa lasi bacsis pentru ca serviciile sunt incluse oricum in nota de plata. Exceptie fac rstaurantele de lux sau serviciile exceptionale, caz in care se adauga 5-10% din nota.

Este un gest frumos sa lasi soferului de taxi 15-20 de coroane (1-2 euro).

In hoteluri nu se practica bacsisurile.

10. China (exceptand Hong Kong). Nu se lasa bacsis. De ce? Nu face parte din cultura locala.  In anumite zone, poti chiar sa ii jignesti daca le „oferi” bani in plus.

Exceptie de la regula fac hotelurile de lux care se adreseaza occidentalilor.

In Hong Kong avem o cu totul alta poveste. Soferii de taxi rotunjesc singuri suma finala ca apreciere fata de ei insisi, respectiv daca ai de plata 16,40 de dolari, asta inseamna de fapt 17 dolari. Nu, nu primesti rest!

Pentru bellboy trebuie sa rezervi cam 5-10 dolari per bagaj.

La restaurante cei 10% pentru servicii sunt de regula inclusi in nota. Exista hoteluri si restaurante premium care te taxeaza uneori cu 15% pentru servicii, mai ales in cazul grupurilor de peste 10 persoane.

11. SUA. Aici toata lumea se asteapta la bacsis: de la 15 la 20% din total. De regula, serviciile nu sunt incluse in nota de plata.

Materialul a fost realizt cu ajutorul informatiilor de pe site-urile de profil tripadvisor.com, alternativeegypt.com, chowdubi.com, gouk.about.com si gogermany.about.com.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
Cât costă cursurile de prim ajutor. 1 minut poate face diferența între viață și moarte
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa „plata cu palma”
O metodă inedită de achitare a cumpărăturilor va fi lansată în viitorul apropiat. Cum va funcționa ...
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri de preț
Topul scumpirilor din octombrie. Fructele proaspete și legumele au avut printre cele mai mari creșteri ...
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de joi
Topul celor mai norocoase numere jucate la Loto din ultimii 20 de ani. Premii mari la extragerile de ...
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele mai bune credite rapide disponibile pe piaţă
IFN-urile, o soluție tot mai agreată de românii care au nevoie rapid de sume mari de bani. Top 5 cele ...
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. Datele unui nou studiu
Oamenii devin mai prudenți atunci când cumpără cadouri de Crăciun. 64% nu au încredere în promoții. ...
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau HP. Bitcoin depășește pragul de 90.000 de dolari
Dogecoin, o criptomonedă lansată ca glumă a ajuns să valoreze acum mai mult decât Ford, eBay sau ...
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet medical privat
Controlul judiciar îl inspiră pe Nelu Tătaru să-și facă planuri. Vrea să-și deschidă cabinet ...
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita amenzile uriașe
Vânzarea de zacuscă și dulceață homemade poate costa scump! Ce acte sunt necesare pentru a evita ...
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
România, codașa Europei la reciclare. Provocările care împiedică românii să refolosească materialele
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească piețele internaționale!
We As Web vizează afaceri de 32 milioane de euro. O companie românească este pe cale să cucerească ...
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amendă de 2.000 lei pentru o femeie care a vrut să-și sperie iubitul
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de mii de contribuabili
Amnistia fiscală 2024. Categoria de români care scapă de datorii. Anunț important pentru sute de ...
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, în 2024: „A fost o perioadă”
Toți românii care au carduri la Banca Transilvania sunt vizați. Anunțul făcut reprezentanții instituției, ...
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! Dezvăluiri în procesul din SUA
Lindt șochează. Ciocolata premium nu este făcută de experți și conține ingrediente controversate! ...
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut ...
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Trump îl aduce pe Elon Musk la conducere. O nouă eră pentru birocrația SUA
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă această schimbare
Cât costă montarea anvelopelor de iarnă la service-urile auto. Tot mai mulți șoferi încep să facă ...