Veniturile companiilor care inchiriaza apartamente in regim hotelier au crescut in aceasta perioada nu numai la munte, ci si in Bucuresti. La fel ca in in anii trecuti, companiile din domeniu au inregistrat la sfarsit de an cresteri pe acest segment.
Reprezentantii companiei Terra Imobiliare au fost nevoiti chiar sa refuze o parte din cererile pentru perioada 31 decembrie 2010 – 1 ianuarie 2011, pentru ca au inchiriat integral toate cele cateva zeci de locuinte din portofoliu.
Si oficialii Elis Turism, o societate care administreaza peste 30 de apartamente din Bucuresti, oferite in regim hotelier, au avut toate locuintele inchiriate in noaptea de Anul Nou.
Clientii sunt foarte diversificati, de la tineri care inchiriaza pentru petreceri, la batrani si cetateni straini. In unele cazuri, clientii au inchiriat apartamentele chiar si pentru 10-14 zile, pentru a petrece si Craciunul si Revelionul.
„In cazul nostru, de Craciun a mers mai slab, dar de Revelion, apartamentele au fost inchiriate integral”, a spus Mioara Tatomir, director de vanzari si asociat in cadrul companiei Elis Turism, o firma aflata pe piata de sase ani.
Compania administreaza apartamentele, le amenajeaza, se ocupa de inchirieri si se obliga contractual sa ofere proprietarilor locuintelor o parte din incasari.
„De la an la an, cererea pentru cazare in apartamente a crescut. Criza ne-a afectat incasarile, in special ca urmare a faptului ca am scazut tarifele, acestea fiind in prezent cu circa 20% mai reduse decat in urma cu doi ani”, spune Mioara Tatomir.
Reducerile de tarife, care in unele cazuri au depasit 30%, au afectat mai multe companii din piata.
„Au scazut incasarile, in special ca urmare a scaderii tarifelor, dar nici numarul de clienti nu mai este ce a fost”, a declarat Liliana Avram, agent de rezervari la compania East Comfort.
„De Revelion si de Craciun a mers bine. Noi nu inchiriem pentru petreceri, insa au fost clienti care au vrut sa petreaca sarbatorile cu prietenii sau familia din Romania, si au ales aceasta oferta de cazare”, a adaugat Avram.
Oficialii companiilor care se ocupa de astfel de inchirieri spun ca printre punctele foarte ale ofertelor se numara preturile mult mai mici decat cele de la hotel, precum faptul ca aici clientii au parte de mai multa intimitate.
Revelionul si Craciunul nu sunt cele mai bune perioade din an pentru firmele din domeniu, decembrie fiind mai degraba o luna slaba. Inchirierile in regim hotelier din Capitala merg cel mai bine primavara si toamna, cand au loc targuri sau evenimente. In acele zile, perioadele pe care se inchiriaza sunt mai indelungate.
„Primavara si toamna sunt cele mai bune luni, iar februarie si august cele mai proaste”, spune Liliana Avram de la East Comfort.
Pe piata din Bucuresti functioneaza cateva zeci de site-uri de rezervari de apartamente in regim hotelier, iar majoritatea apartamentelor din oferta sunt in zone centrale sau semicentrale. Oferta cuprinde cateva sute de apartamente.