Aerosolii salini (micro-particule aflate in suspensie intr-un mediu gazos) trateaza diverse afectiuni, in special respiratorii. Printre acestea, astmul bronsic, bronsita asmatiforma, sinuzita, afectiuni ale sistemului nervos si chiar insuficienta cardiaca, rinita cronica, amigdalita, alergii, oboseala cronica etc.
[b]Salina Slanic Prahova[/b]
[img=2986][/img]
Tarif: Adulti – 16 lei/ persoana/ zi, Pensionari – 14 lei, Copii peste 3 ani, elevi, studenti – 8 lei
Program de functionare: Luni – inchis; Marti-Duminica – 9.00-16.00
Temperatura: 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp
Aceasta este una dintre cele mai mari saline din Europa. Mina este vizitata zilnic de sute de turisti, varful fiind atins in weekend, cand numarul vizitatorilor depaseste 1.000.
Slanic Prahova, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, este situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.
Salina este alcatuita din 14 camere, avand o forma de trapez. In total suprafata salinei cuprinde circa 90.000 metri patrati. Inaltimea pana la tavan este de 60 de metri. Accesul in subteran se face cu ajutorul liftului, salina avand o adancime de circa 210 metri.
In interor este amenajat un sanatoriu de tratament cu paturi, locuri de joaca pentru copii, sala de sport, mese, dar si un mic magazin.
De asemenea, turistii pot admira, in interiorul salinei, statuile lui Decebal si Traian, sculptate in sare, de artistul Iustin Nastase, alaturi de alte elemente reprezentative popoarelor dac si roman. Se intalnesc si basoreliefuri ce infatiseaza personalitati romanesti precum Mihai Vitezu si Mihai Eminescu.
Lucrarile miniere de deschidere a minei „Unirea” au inceput in anul 1938, iar exploatarea sarii din aceasta mina s-a efectuat intre anii 1943-1970. Dupa 1970 mina a devenit obiectiv turistic.
[b]Salina Turda[/b]
[img=2991][/img]
Tarif: Adulti – 15 lei/ persona; Copii, elevi, studenti – 8 lei/ persoana. Pensionarii nu beneficiaza de reducere din tariful biletului de intrare
Program de functionare: Luni-Duminica, 9.00-17.00
Temperatura: 10-12 grade Celsius
Situata in Dulgau-Valea Sarata, in centrul turistic al orasului Turda, Salina Turda este unul dintre monumentele istorice recunoscute de Ministerul Culturii si Patrimonului National din Romania. Ea a devenit mult mai cunoscuta in ultimii ani ca urmare a unor investitii de milioane de euro, dar si datorita faptului ca mai multi artisti (Hotel FM, DJ Sava si Mandinga) au facut videoclipuri in salina, dar si sedinte foto.
De asemenea, au existat zvonurii conform carora scene din ultima parte a francizei Batman, „The Dark Kinght Rises”, se vor filma in salina Turda.
Primele dovezi ale exploatarii salinei dateaza din perioada preromana si se intind pana in perioada moderna, in 1932, cand activitatea de extractie a fost sistata din cauza dotarii tehnice primitive, a randamentului scazut si a concurentei altor saline ardelene. Apoi, pana in 1992, salina a stat inchisa.
Salina Turda s-a redeschis in anul 1992 in scop turistic si curativ si este vizitabila tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Demne de vazut sunt si utilajele medievale bine conservate din mina, precum fieraria, crivacul si moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit in peretele de sare) si Scara Bogatilor (o scara lucrata filigranat in lemn).
Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene in anul 2009 s-au desfasurat lucrari ample de amenajare a Salinei Turda, in scop turistic si curativ. Inaugurarea a avut loc in ianuarie 2010, dupa 2 ani de lucrari si 6 milioane de euro investiti.
Salina Turda detine in prezent sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport, dar si o „roata panoramica”, de unde se pot admira stalactitele din sare. Principala atractie a salinei este lacul cu solutie salina suprasaturata. Mai multe detalii despre salina [url= http://www.salinaturda.net/index.html]puteti citi aici[/url].
[b]Salina Praid[/b]
[img=2987][/img]
Tarif: Adulti – 20 lei (vizitarea si transportul), Copii, elevi si studenti – 12 lei. Gratuit copiilor pana la varsta de 3 ani
Program de functionare: Luni-Duminica, 8.00-17.00
Temperatura: 14-16 grade Celsius
Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, iar inceputurile ei istorice dateaza din epoca romana. Salina Praid este situata in jud. Harghita, la 5 km de statiunea Sovata.
In anul 2009 (ultimele date oficiale disponibile), salina Praid a fost cea mai vizitata salina din Romania, cu peste 200.000 de turisti anual, fiind urmata apoi de Slanic Prahova, cu peste 150.000 de turisti si de Salina Targu Ocna si Salina Cacica.
Pe o distanta de peste 1.200 metri de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici ajunge la 2.500-3.000 pe zi.
Salile din subteran sunt dotate cu sistem de iliminat, terenuri de joaca pentru copii, mese de biliard, miniterenuri de jocuri sportive, o biblioteca, banci pentru odihna, un bufet si chiar o capela ecumenica.
[b]Salina Cacica[/b]
[img=2988][/img]
Tarif: 10 lei/ persoana
Temperatura: 10-12 grade Celsius
Salina Cacica este una dintre cele mai vechi exploatari din Europa de sare recristalizata din saramura si este unicata prin faptul ca galeriile sale au fost sapate manual, fara nici un utilaj.
Salina este situata in localitatea Cacica la 18 km de Orasul Gura Humorului si la 40 de km de orasul Suceava, cuprinde 8200 de galerii armate cu lemn, aflate intr-o stare buna dupa mai bine de 220 de ani de la deschiderea ei oficiala in anul 1791. Zacamantul de sare de la Cacica s-a format cu milioane de ani in urma, pe timpul sedimentarii lagunare, datand din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 i.Hr.).
Salina Cacica este deosebit prin vechime, simplitate si spatii generoase ce pot fi pregatite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi. Principalele elemente ale salinei cu valoare deosebita, sunt: Capela Sf. Varvara, de la 29 m adancime; Lacul sarat, de la 42 m adancime; Grota Piticilor; Sala de dans, de la 44 m adancime; cristalele uriase de sare.
[b]Salina Targu Ocna[/b]
[img=2990][/img]
Tarif: Adulti – 18 lei; Copii intre 2-14 ani – 9 lei
Program de functionare: Luni-Duminica, 7.00-17.00
Temperatura: 12-13 grade Celsius
Salina Targu Ocna este situata in inima Moldovei, pe valea pitoreasca a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna, judetul Bacau, la 15 km de municipiul Onesti. Acces rutier DN 12 A.
Pe langa activitatea de productie, la Salina Targu Ocna se desfasoara si activitatea de turism. Actuala baza de agrement, amplasata la 240 m adancime, ofera conditii optime pentru: relaxare, miscare pe terenurile de minifotbal, baschet, tenis de masa; tratarea afectiunilor respiratorii, reculegere sufleteasca in lacasul sfant al bisericii Sfanta Varvara si cunoastere in cadrul Muzeului Sarii. Cei mici isi pot petrece timpul in zona amenajata pentru ei cu leagane si tobogane.
In Salina Targu Ocna se intra doar cu autobuzele de acolo, dupa un drum de circa 3 km.
[b]Salina Ocnele Mari[/b]
[img=2989][/img]
Tarif: Adulti – 14 lei; Elevi, studenti, copii 3-7 ani, pensionari – 7 lei
Program de functionare: Luni-Duminica, 10.00-18.00
Temperatura: 13-15 grade Celsius
In anul 2009, salina Ocnele Mari (jud. Valcea) s-a deschis ca obiectiv turistic subteran, ce ofera conditii optime pentru relaxare, miscare si reculegere in lacasul sfant al bisericii ortodoxe Sf. Gheorghe si Sf. Varvara.
Potrivit reprezentantilor, investitiile specifice acestui punct turistic vor continua, astfel incit acesta sa devina in anii urmatori, unul din cele mai mari obiective din Europa.
Salina de la Ocnele Mari, aflata la 7 km de Rm. Valcea, are o suprafata de 20.000 de metri patrati, iar lungimea galeriei de acces este de 1.300 de metri. Exploatarea sarii s-a facut si se mai face prin extractie de bulgari (magle) din salina (mina de sare cunoscuta si sub denumirea de ocna de sare).
Si aici accesul in salina se face cu autobuzul.
Vizitatorii dispun de o bogata baza materiala pentru desfasurarea de activitati sportive – fotbal, volei, handbal, tenis, biliard, badminton, sah, table, accesorii de joaca pentru copii – leagane, cat si unitati de alimentatie publica, spatii de recreere. De asemenea, in incinta salinei exista si un spatiu special amenajat pentru organizarea de evenimente festive. Mai multe informatii gasiti pe [url= http://salinaocnelemari.ro/]site-ul oficial[/url] al salinei.