„Cea mai mare contractie a chiriilor a fost masurata in zonele unde preturile aveau niveluri foarte ridicate. Astazi, la numai doi ani de la inceperea crizei, chiriile insumeaza mai putin de jumatate din valoare”, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta imobiliara More Real Estate Services pe piata spatiilor comerciale stradale din Bucuresti pe perioada semestrul doi 2008-primul semestru din 2010.
Studiul releva ca in toate cele cinci zonele in care a fost impartit Bucurestiul pentru realizarea studiului – zona ultracentrala de lux, ultracentrala, centrala, semicentrala si periferica – preturile cerute la inchirierea spatiilor comerciale stradale au intregistrat scaderi considerabile, pornind de la 30%.
Cea mai mica scadere a fost inregistrata in zonele secundare sau acolo unde infrastructura a fost imbunatatita, schimband astfel statutul acestora, cum ar fi zona Lipscani.
„Exista un stoc limitat de proprietati considerate execelente. Acestea sunt cele care au inregistrat cea mai mica scadere a valorii de inchiriere si cea mai scazuta rata de neocupare. Gradul de neocupare a crescut de la 5-6% in 2008, la 15%, iar in unele zone atingand 25%”, se mentioneaza in raport.
Potrivit autorilor studiului, prognoza economica ramane negativa, fiind asteptate noi masuri de austeritate, astfel ca ar mai putea exista ajustari ale chiriilor de 5-15%.
„Cu toate acestea, pe masura ce lumea iese din recesiune, probabil 2011-2012, previzionam o crestere semnificativa a numarului de investitori interesati de ceea ce deocamdata poate fi descrisa doar ca o piata cu mare potential”, precizeaza sursa citata.
La realizarea studiului au fost analizate 500 de proprietati.
Cele mai mari preturi se regaseau in 2008 pe Bulevardul Magheru – 150 de euro pe metru patrat pe luna, pe Calea Victoriei – 130 de euro, in Piata Dorobanti – 120 euro/mp/luna si Calea Dorobanti – 100 de euro. Chiriile s-au redus cu 60% pe Magheru si Calea Victoriei, pana la 60 euro/mp/luna, respectiv 55 euro/mp/luna.
In piata Dorobanti si pe Calea Dorobanti chiriile au scazut cu 40-45%.
In zona ultracentrala – Piata Unirii, Bulevardul Unirii, Bulevardul I.C. Bratianu, centrul vechi, Universitate, Piata Romana si Piata Victoriei, pretul mediu in 2008 era de 77 euro/mp/luna, cu maxime de 100 de euro in Piata Romana. In primul semestru din 2010, chiriile au scazut in medie cu 48%, cel mai mult in Piata Unirii – 55%.
Zona Piata Unirii a inregistrat potrivit reprezentantilor More Real Estate Services si cea mai mare crestere a gradului de neocupare de la inceputul crizei.
Tot in aceasta zona, strazile adiacente Pietei Romane – Take Ionescu sau Lahovari, au cunoscut cele mai mari scadere a chiriilor in perioada analizata, cu o medie de peste 60%.
„In anii trecuti, comerciantii, aflati in cautarea traficului si a expunerii oferite de bulevardul Magheru, acceptau oferte in zone adiacente Pietei Romane, avand in vedere lipsa ofertelor sau preturile foarte mari cerute pentru inchiriere in bulevardul principal. Dat fiind contextul economic general si eliberarea unor locatii considerate intangibile in perioada de boom imobiliar, chiriasii din aceste zone au preferat locatii cu expunere similara, in marile dezvoltari comerciale de tip mall sau galerii comerciale”, se explica in raport.
Chiriile in zona centrala, care cuprinde printre altele, Piata Alba Iulia, Piata Muncii, Bulevardul Carol, Ion Mihalache, s-au redus de la o medie de 70 de euro/mp/luna pana la 32,5 euro/mp/luna.
O diminuare mai accentuata a chiriilor spatiilor stradale a avut loc in zona semicentrala – Calea Vitan, Nerva Traian, Timpuri Noi, Calea 13 Septembrie, Gara de Nord, Obor, Iancului etc, de pana la 58%. Cea mai mare scadere in aceasta zona a avut loc pe strazile din Timpuri Noi si Bulevardul Tineretului, de la 60 de euro/mp/luna, pana la 25 de euro. Media chiriilor in zona este de 31 de euro/mp/luna, de la 58 de euro/mp/luna in 2008.
Si spatiile din zona periferica – Iuliu Maniu, Bulevardul Timisoara, Soseaua Pantelimon, Colentina, Calea Crangasi, Berceni, Giurgiului se inchiriaza acum cu 50% mai ieftin decat in 2008, media chiriilor ajungand la 28 de euro/mp/luna de la 51 de euro/mp/luna.