- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cât costă taxa de viză pentru SUA în 2024. Documente necesare şi procedură

06 Aug, 16:59 • Dobran Viorel
Plata taxei de viză este un pas esențial în procesul de solicitare a dreptului de a intra pe teritoriul SUA până ce România nu va mai avea nevoie de documente suplimentare.
Cât costă taxa de viză pentru SUA în 2024. Documente necesare şi procedură

Românii care vor să călătorească în Statele Unite au de pregătit niște documente și au nevoie în primul rând de viză. Totodată, aceștia sunt nevoiți să meargă și la un interviu, iar mai apoi vor afla dacă au obținut sau nu viza.

Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu a declarat, recent, pentru News.ro, despre Programul Visa Waiver, în contextul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, că lucrează strâns cu partea americană, cu Ambasada SUA la Bucureşti şi este foarte important ca cetăţenii români să îşi reînnoiască vizele, astfel încât cât mai curând posibil să reuşim să scădem rata de refuz la sub 3%.

Cât e taxa de viză pentru SUA? Între 185 și 345 de dolari americani

”Un subiect important pentru cetăţenii români l-a vizat aderarea României la Programul Visa Waiver. A fost reconfirmat în dialogul cu partea americană angajamentul nostru pentru a continua această cooperare strânsă, în vederea atingerii acestui obiectiv cât mai curând posibil”, a spus ministrul de Exterme

Despre orizontul de timp până la atingerea acestui obiectiv al intrării în Programul Visa Waiver, Odobescu a spus: ”Lucrăm strâns cu partea americană, cu Ambasada SUA la Bucureşti şi este foarte important ca cetăţenii români să îşi reînnoiască vizele, astfel încât cât mai curând posibil să reuşim să scădem rata de refuz la sub 3%”.

Cât e taxa de viză pentru SUA? Între 185 și 345 de dolari americani, în funcție de anumite criterii. Plata taxei de viză este un pas esențial în procesul de solicitare a vizei. Pentru a începe, trebuie să accesezi pagina oficială a Ambasadei SUA, să creezi un profil și să selectezi opțiunea „Programare interviu”. Aici vei găsi detalii despre taxele pentru principalele tipuri de viză, care trebuie plătite înainte de a programa interviul.

Cum poate intra România în programul Visa Waiver. Visul de a călători liber în Statele Unite este pe cale să devină realitate

În ceea ce privește costurile, acestea se împart în două categorii și pot fi plătit sub diferite forme. Poți opta pentru plata online sau la orice sucursală Banca Transilvania. În funcție de tipul de viză, taxele variază între 185 USD și 315 USD pentru vizele de tip E. Prețurile sunt calculate la cursul de schimb consular valabil la momentul plății.

Cum spuneam mai sus, costurile pentru obținerea unei vize SUA diferă în funcție de tipul de viză solicitat. De exemplu, pentru o viză temporară, precum cea de turism (tip B), taxa este de 185 USD. Pentru vizele de imigrant, cum ar fi cele pentru petiții de angajator, costul ajunge la 345 USD. Există și taxe suplimentare, cum ar fi taxa de reciprocitate și taxa SEVIS, aplicabile în funcție de naționalitatea solicitantului și tipul de viză.

În cazul în care ai nevoie să reînnoiești viza, poți face acest lucru fără a mai fi necesar un interviu, dacă îndeplinești anumite condiții. Este important să păstrezi chitanța de plată a taxei, deoarece va fi necesară la programarea interviului.

Marcel Ciolacu: Ne propunem să calificăm România în programul Visa Waiver. Îi rog pe cetăţenii români care au vize valabile tip B1 şi B2 să aplice pentru viză până la 30 septembrie

Taxa de viză nu este mare
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că îşi propune calificarea României în programul Visa Waiver pentru a călători fără vize în SUA şi îi roagă pe cetăţenii români care au vize valabile tip B1 şi B2 să aplice pentru reînnoirea acestora până la 30 septembrie.

”Lansăm astăzi campania Calificăm România şi ne propunem făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm România în programul Visa Waiver, având destinaţia de a călători în Statele Unite fără vize”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

El a avut un mesaj şi pentru români care au vize valabile pentru SUA. ”Există o oportunitate uriaşă, valabilă doar până pe 30 septembrie, de aceea rog toţi cetăţenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 şi cei care au avut o astfel de viză să aplice pentru reînnoirea vizei. Aşa vom atinge acea rată de refuz de maxim 3% şi sunt convins că, mobilizându-ne cât mai mulţi români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, a mai afirmat premierul.

Ai mai putea citi: Va intra România în programul Visa Waiver în 2025? Tara noastră este „tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice”

Ambasada României în SUA anunţa, în 18 ianuarie, că Departamentul de Stat al SUA a dat publicităţii situaţia ratei de refuz al vizelor B1/B2 pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022-30 septembrie 2023), iar România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA.

”Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimişti întrucât există o intenţie politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerinţele programului de scutire de viză să fie îndeplinite”, afirma atunci Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Care sunt documentele necesare pentru viză

Care sunt documentele necesare pentru viză

Dacă solicitaţi o viză de afaceri/turism trebuie să achitaţi taxa de solicitare a vize şi să aveţi următoarele documente:

  • Un formular electronic de solicitare a vizei temporare (DS-160).
  • Un paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite (nu se aplică în situaţia în care acordurile speciale încheiate cu o anumită ţară prevăd anumite excepţii). Dacă în paşaportul dumneavoastră sunt incluse una sau mai multe persoane, fiecare persoană care doreşte viză trebuie să aibă propria solicitare (să completeze propriul formular DS-160).
  • O (1) fotografie cu dimensiunea de 2″x2″ (51x 51 mm) făcută în ultimele şase luni. Această pagină conţine informaţii despre formatul necesar al fotografiei.

În plus, trebuie să aveţi confirmarea programării la interviu, care atestă faptul că a fost realizată prin intermediul acestui serviciu. Puteţi prezenta şi orice alte documente justificative care susţin informaţiile prezentate ofiţerului consular.

Documente justificative

Documentele justificative reprezintă doar unul dintre numeroşii factori pe care ofiţerul consular îi ia în calcul în timpul interviului cu dumneavoastră. Acesta analizează fiecare cerere individual şi ia în considerare factori profesionali, sociali, culturali şi, de asemenea, poate analiza intenţiile dumneavoastră, situaţia familială şi planurile şi perspectivele dumneavoastră pe termen lung în ţara de reşedinţă. Fiecare caz este examinat individual şi beneficiază de toate considerentele prevăzute de lege.

  • Dovezi ale veniturilor realizate, taxele şi impozitele plătite, dovezi ale proprietăţilor sau afacerilor deţinute.
  • Itinerarul călătoriei dumneavoastră şi/sau alte explicaţii cu privire la călătoria planificată.
  • Scrisoare din partea angajatorului dumneavoastră care să detalieze funcţia, salariul şi durata angajării dumneavoastră, durata aprobată a concediului, precum şi scopul profesional, dacă este cazul, al călătoriei în Statele Unite.

Mai multe detalii despre cum să faceți plata, aflați aici.

Cine și în ce condiții poate solicita viza SUA „fără interviu”

Următoarele categorii pot fi eligibile pentru solicitarea de viză fără interviu:

  • Copiii cu vârsta sub 14 ani dacă un părinte deține o viză
  • Persoanele care au împlinit 80 de ani și peste
  • Persoanele care își reînnoiesc aceeași categorie de viză expirată în ultimii 4 ani sau pe cale să expire
  • Persoanele care solicită pentru prima dată vize de lucru pe bază de petiție sau vize de studiu F, M sau J (academic) și care au călătorit anterior în SUA cu o viză sau cu o aplicație ESTA.

Persoanele care solicită o viză prin varianta „fără interviu” trebuie să fie prezente fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani. De asemenea, Secția Consulară își rezervă dreptul de a solicita prezența la interviu, după evaluarea solicitării de viză trimise prin curier.

„Solicitarea unei vize cu paşaport temporar va avea ca efect limitarea valabilităţii vizei. Dacă aţi obţinut în trecut o viză cu un paşaport temporar, vi se va solicita să prezentaţi un paşaport biometric inainte de eliberarea unei alte vize. Pentru a evita eventuale întârzieri în procesarea vizei, vă rugăm să prezentaţi un paşaport biometric. Paşapoartele biometrice româneşti emise după iulie 2018 au o valabilitate de zece ani. Cele emise înainte de această dată au o valabilitate de cinci ani. Dacă paşaportul pe care îl aveţi este valabil pentru un an, este un paşaport temporar”, precizează ambasada SUA.

Mai multe detalii despre procedura „Viza SUA fără interviu” pot fi aflate aici.

După ce este trimisă întreaga documentație, ofițerul consular va decide dacă solicitantul se „califică” pentru serviciul „Fără interviu”. Întreaga procedură durează cel puțin între 7 și 10 zile lucrătoare.

Dacă ofițerul consular decide că este necesar să vă prezentați la interviu, veți primi documentele cu o scrisoare prin Fan Courier.

Cât durează perioada de așteptare până la obținerea unui răspuns legat de viza SUA

Solicitanții de vize pentru SUA trebuie să se prezinte personal pentru interviul pentru viză la ambasadă. Aceștia se pot programa fie online pe acest site, fie prin intermediul serviciului suport.

În cazul cetățenilor români răspunsul poate dura între 2 și 29 de „zile calendaristice”.