În acest context, inflația va depăși în continuare intervalul țintit de BNR, fiind considerabil mai ridicată decât proiecțiile anterioare. Deși pe termen mediu și lung se anticipează o atenuare a presiunilor inflaționiste, inflația ar urma să scadă sub limita superioară a intervalului țintit abia din 2026.
Proiecțiile actualizate ale BNR indică o rată anuală a inflației de 4,9% la sfârșitul lui 2024, 3,5% în decembrie 2025 și 3,3% la finalul orizontului de prognoză, potrivit România TV. Aceste valori sunt ușor mai ridicate decât cele estimate anterior, reflectând impactul unor factori externi și interni care influențează economia națională.
BNR atrage atenția asupra mai multor factori care contribuie la menținerea inflației la niveluri ridicate. Printre aceștia se numără:
Pe termen mediu, se preconizează că anumiți factori vor avea un impact dezinflaționist, în special prin reducerea prețurilor produselor non-alimentare, administrate și a celor din tutun. De asemenea, scăderea cotațiilor petrolului ar putea menține prețurile combustibililor sub nivelurile estimate anterior.
Minuta BNR evidențiază o balanță a riscurilor în continuare înclinată în sens ascendent. Cele mai importante surse de incertitudine sunt:
Pe termen scurt, consumul privat din 2024 este considerat un factor important ce contribuie la menținerea presiunilor inflaționiste. Cu toate acestea, BNR estimează o diminuare treptată a excedentului de cerere în următoarele șase trimestre, ceea ce ar putea reduce presiunile inflaționiste generate de cererea agregată.
Citeşte şi: Pensii mai mari în România, de la 1 ianuarie 2025. Cine beneficiază de majorare