Din vară, românii vor achita o factură de 2-3 ori mai mare decât în prezent, la prețul plafonat de 0.68 lei/KWh. La final, cu tot cu taxe, românii vor plăti sume cuprinse între 1,45 și 1,6 lei/KWh. Însă, la Hidroelectrica, prețul final va fi de 1-1,1 lei/KWh. În cazul celorlalți furnizori, prețul fiind mai ridicat decât plafonul de 1,3 lei/Kwh, românii trebuie să știe că se va aplica acesta din urmă.
Așadar, la PPC, începând cu 1 iulie 2025 va fi un preț fix al energiei electrice de 0,825 lei/kWh la încheierea contractului de electricitate. Iar E.ON are o ofertă în care prețul energiei active este de 0,83 lei/KWh, ceea ce duce prețul final, cu tot cu taxe, la peste 1,5 lei/KWh, în funcție de zonele de distribuție.
PPC, fostul Enel, avansează o ofertă de 0,79 lei/KWh, prețul final, cu tot cu taxe, situându-se între 1,44 și 1,53 lei/KWh, în funcție de distribuitor. De altfel, Electrica propune clienților săi casnici un preț al energiei active de 0,80 lei/KWh, prețul final ajungând între 1,45 și 1,53 lei/KWh în funcție de distribuitor.
Deși Premier Energy nu are postată nicio ofertă post-liberalizare pe site-ul ANRE, potrivit unor clienți ai companiei ,aceștia au primit deja o ofertă similară, cu un preț al energiei active de 0,82 lei/KWh și preț final de 1,54 lei/KWh.
Vezi și Grupul PPC pune peste 10 miliarde de euro în energia verde! Ce planuri are în Grecia
În cazul în care prețul din noua ofertă Hidrolectrica este puțin mai redus decât prețul spot mediu înregistrat în 2024, de 514 lei/MWh (0,514 lei/KWh), cele ale companiilor concurente sunt cu 0,3 lei/KWh mai ridicate.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, îi sfătuiește pe români să caute pe site-ul ANRE oferte mai bune la electricitate. Oficialul amintește că prețul plafonat la energie este valabil doar până la 1 iulie 2025, arătând că, după această dată, facturile nu ar trebui majorate semnificativ pentru consumatorii casnici.
”Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta și chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanță, că până la 15 iunie vom avea un mecanism și vor primi acel card de energie sau voucher și va compensa din eventuala creștere.
Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile prețuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuși pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil. Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru.
Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creștere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanță. Pentru ceilalți poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a explicat Sebastian Burduja la Antena 3.