6 din cei 22 de cetățeni români dispăruți după inundațiile dezastruoase din Spania, în urma cărora au murit cel puțin 100 de persoane. Anunțul a fost făcut, joi, de Ministerul Afacerilor Externe, care a transmis că se fac controale în continuare. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu sunt indentificați români printre persoanele decedate. Meteorologii spanioli au emis din nou cod roșu de inundații.
Numărul morților din estul Spaniei s-a ridicat la 140, potrivit agenției de știri EFE.
Ministerul Afacerilor Externe a înștiințat joi că s-au găsit 6 dintre cei 22 de români dați dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania, în urma cărora au murit cel puțin 100 de persoane.
„În continuarea comunicărilor privind situația cetățenilor români din Comunitatea Valenciană afectați de inundațiile fără precedent din Regatul Spaniei, Ministerul Afacerilor Externe informează că 6 persoane dintre cele semnalate în această dimineață ca fiind dispărute se află în siguranță. Astfel, MAE, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellónt cu autoritățile spaniole, verificările fiind în desfășurare.
Ambasada României la Madrid este în legătură cu autoritățile centrale spaniole.
Reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana sunt în dialog permanent cu persoanele care au semnalat posibile cazuri de dispariție a unor cetățeni români, precum și cu cele care au semnalat că se află în situații dificile, cu caracter de urgență.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467”, a transmis MAE într-un comunicat.
Generalitat Valenciana, prin intermediul Centrului de coordonare pentru situații de urgență, a notificat din nou pentru a informa locuitorii din întreaga provincie Castellón să rămână în casele lor în zonele înalte și, dacă sunt afară, să se adăpostească prin locuri înalte.
„Am vorbit ieri cu domnul prim-ministru Sanchez. Am la ora 15,00 un comandament, împreună cu vicepremierii, Poliţia, Transporturile, cu domnul Raed Arafat, cu Ministerul de Externe, normal cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, să vedem… (…) Erau 22 de persoane de naţionalitate română date dispărute. Nu există nicio confirmare… din cele 100 de persoane care şi-au pierdut viaţa, până acum sunt identificate în jur de 25, nici una dintre ele nu erau cetăţeni români. E o alarmă pe care trebuie să o luăm în considerare şi să urmărim toată dinamica pentru a vedea exact ce facem”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a accentuat ideea că urmările inundaţiilor din Spania reprezintă o tragedie, amintind, în context, şi de situaţiile grave produse recent în România de revărsările de apă petrecute în judeţele Galaţi şi Vaslui.
Ionut Tanase, un român care locuiește în Catarroja, lângă Valencia, a povestit printre lacrimi, joi, la Antena 3 CNN momentele de groază prin care a trecut. „Când am plecat de la muncă era apa până la glezne, când am ajuns acasă, într-un sfert de oră, apa deja îmi trecea peste brâu”, a declarat. Bărbatul are doi copii mici, un băiat de 3 ani și o fată de șase ani, iar pentru a le cumpăra cele necesare trebuie să meargă în altă localitate.
Totodată, Ambasada României la Madrid este în legătură cu autoritățile centrale spaniole, prin medierea atașaților pentru afaceri interne, pentru a sprijini demersurile necesare.
Reprezentanții Consulatului României la Castellón de la Plana menține colaborarea îndeaproape cu autoritățile locale competente și sunt pregătiți să ofere asistență consulară, în caz de nevoie.
În același timp, reprezentanții oficiului consular mențin legătura cu cetățenii români care au semnalat persoanele dispărute, la fel și cu cele care ai semnalat dificultăți, până la identificarea soluțiilor corespunzătoare de autoritățile locale.
În regiunea Valenciană locuiesc circa 160.000 de români, conform purtătorului de cuvânt al MAE, Radu Filip.