Dacă te numeri printre românii care folosesc aparatul de aer condiționat pentru a se încălzi iarna, trebuie să știi că această practică are atât avantaje, cât și dezavantaje.
Cât trebuie să plătești dacă folosești aerul condiționat pentru a te încălzi în sezonul rece? Tot mai mulți români folosesc acest aparat atunci când sunt avarii la țevile de căldură sau prea frig în casă.
Pe măsură ce temperaturile scad, românii apelează la soluții eficiente pentru a-și menține locuințele calde toamna și iarna, evitând creșterea semnificativă a facturilor. O opțiune este aparatul de aer condiționat, apreciată pentru costurile relativ scăzute și eficiența energetică. Însă, eficacitatea acestei metode depinde de mai mulți factori, cum ar fi tipul aparatului utilizat și condițiile de temperatură din exterior.
De regulă, aparatele de aer condiționat pentru a te încălzi iarna sunt modele de tip inverter sau pompe de căldură. Ele funcționează prin inversarea ciclului frigorific: în loc să transfere căldura din interiorul locuinței către exterior (așa cum se întâmplă vara), ele extrag căldura din aerul exterior și o aduc în interior.
Tehnologia folosită de aparatele de aer condționat se bazează pe compresia și expansiunea unui agent frigorific, care absoarbe căldura din aerul exterior chiar și la temperaturi scăzute. Aparatele de ultimă generație sunt capabile să funcționeze eficient chiar și la temperaturi de -15 sau -20 de grade Celsius, fiind o soluție fiabilă pentru încălzire în diverse condiții.
Citește și Nimeni nu are voie să își monteze aer condiționat aici! Poliția a început să inspecteze zonele
În cazul unui apartament de 50 de metri pătrați, echipat cu un aparat de aer condiționat inverter de 12.000 BTU, consumul zilnic este de circa 8-10 kWh, presupunând că aparatul funcționează între 8 și 10 ore pe zi. La un tarif plafonat de 0,80 lei/kWh pentru curentul electric, costul lunar pentru încălzire va fi între 192 și 240 de lei.
Cu toate că încălzirea locuinței cu aer condiționat este o opțiune atractivă datorită eficienței energetice și a costurilor reduse, această soluție vine și cu anumite limitări. Performanța optimă a aparatului depinde atât de modelul utilizat, cât și de condițiile externe. În zilele cu temperaturi negative, eficiența scade semnificativ, iar consumul de energie poate crește considerabil.
În plus, izolarea casei este esențială pentru eficiența încălzirii. O locuință bine izolată păstrează căldura mai bine, ceea ce reduce necesitatea unui consum suplimentar de energie electrică.