Ce pensionari vor primi mai mulți bani. În 2025 vor fi două majorări, iar pensiile ar trebui să crească la 1 ianuarie și apoi la finalul lunii martie.
Din 1 ianuarie se majorează valoarea punctului de referință (VPR) ca urmare a indexării cu rata medie anuală a inflației. La această valoare se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatorii definitivi fiind comunicați de Institutul Național de Statistică. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu a transmis că va fi o majorare d 12,1%, peste rata inflației.
„De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (#VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%. Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, potrivit Newsweek.ro.
Ținând cont de majorarea VPR cu 12%, un pensionar care încasează acum 3.500 de lei va primi în plus 420 de lei, ca urmare a indexării pensiei cu rata inflației, de la 1 ianuarie 2024. Așadar, de la începutul anului 2025, el va primi 3.920 de lei.
Seniorii care nu se află în această categorie, dar vor să știe câți bani vor încasa ei de la începutul noului an, pot să calculeze singuri. Trebuie să înmulțească numărul de puncte de pe talonul de pensie cu valoarea punctului de referință care va fi 91 de lei din 1 ianuarie.
Pensionarii care au indemnizație socială vor primi o majorare de 12,1%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru pensionari va ajunge la 1.434 de lei în 2025, fiind vorba despre o creștere de 153 de lei.
Cealaltă majorare a pensiilor va fi către finalul lunii martie. Oficialii vor ține cont de veniturile nepermanente care nu au fost luate în calculul pensiilor până acum, însă acestea trebuie dovedite cu adeverințe.
Lista completă a veniturilor nepermanente: