Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, recent, că președintele României, Klaus Iohannis, este principalul vinovat în contextul nemulțumirilor cetățenilor români. Acesta a afirmat că Iohanis ”sporește neîncrederea și creează un lanț de suspiciuni în mințile oamenilor că există un fel de conspirație” în ceea ce privește anularea alegerilor. Totodată, Hunor a adăugat că președintele ar fi trebuit să plece din funcție de pe 21 decembrie, notează Antena 3.
”Există o nemulțumire socială uriașă, și exista deja înainte de alegeri, astfel încât ai putea spune că dacă nu era Georgescu, ar fi putut fi Simion în turul doi. Scena politică arată acum ca și cum Klaus Iohannis este încă președinte, invocând un articol constituțional, în timp ce alți câțiva contrazic ceea ce el invocă și, prin urmare, a crezut că poate rămâne în funcție, și îl numește prim-ministru pe Marcel Ciolacu, care, de asemenea, a eșuat în primul tur al alegerilor prezidențiale. La prima vedere, oamenii indignați, sau o mare parte a societății, spun că am trimis semnale, dar în același timp nimic nu s-a schimbat. Nu este acesta un semnal foarte, foarte rău pentru societate?
(…)
Mandatul lui Klaus Iohannis a expirat pe 21 decembrie. Am spus-o public de mai multe ori, pentru că eu cred în continuare că ar fi acționat corect dacă ar fi predat președinția președintelui Senatului, și atunci ar fi obligat guvernul și parlamentul să organizeze alegerile cât mai curând posibil, și nu ar fi fost posibil să le amâne până în mai, ar fi fost necesar să le organizeze înainte de Paște. Și cred că s-ar fi rezolvat o mulțime de lucruri, cel puțin ceea ce este furia și frustrarea oamenilor, s-ar fi eliberat supapele. Și ar fi fost lucrul corect de făcut, și încă mai cred că asta ar fi trebuit să facă președintele, pentru că mandatul său se încheiase, iar președintele Senatului ar putea foarte bine să facă treaba președintelui, căci este evident că nu poate dizolva parlamentul și să ducă țara la război”, a spus liderul UDMR.
În același timp, liderul UDMR a spus că Iohannis este cel care ar fi trebuit să abordeze subiectul anulării alegerilor și să le explice oamenilor ce s-a întâmplat mai exact. În acest mod, teoriile conspirației nu ar fi fost alimentate.
”Cred că este o mare greșeală, președintele statului ar trebui să vorbească despre asta. Serviciile secrete nu vorbesc nicăieri în lume, serviciile secrete, există reguli scrise și nescrise în lume, nu trebuie să ne așteptăm ca ele să dea explicații publicului. Acest lucru nu se va întâmpla din partea lor. Alta este problema că nu i-au găsit pe cei responsabili. Nu numai că nu au explicat, dar nu i-au găsit pe cei responsabili. Iar aceasta este din nou o problemă foarte mare, care subminează încrederea în instituții. Președintele statului ar trebui să vorbească despre acest lucru, pentru că el este cel care este ales direct, el este cel care se ocupă de serviciile secrete, de serviciile care îl informează pe președinte despre orice, el trebuie să știe totul și, desigur, ar trebui să explice societății ce s-a întâmplat în modul în care urmează anumite reguli, pentru că fiecare șef de stat urmează anumite reguli. El nu a făcut acest lucru și cred că este o greșeală imensă, pentru că sporește neîncrederea și creează un lanț de suspiciuni în mințile oamenilor că există un fel de conspirație aici, pentru că, pe de altă parte, oamenii produc și răspândesc tot felul de teorii ale conspirației, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni, și, din nou, acest lucru este de înțeles, pentru că dacă nu primești o explicație pentru un fenomen, o decizie, o decizie gravă ca aceasta, atunci nu primești o explicație,
atunci începi să explici în mintea ta ce s-ar fi putut întâmpla, și apoi te gândești că a fost dictat de aici și de acolo”, a mai adăugat el.