Fabrica, apărută în anii ’70-’80, are ca proprietar actual compania Euro Tyres Manufacturing SRL, intrată în faliment la finalul lunii ianuarie 2025, după aproape șapte ani de insolvență. Anterior, în ultima parte a anului trecut, japonezii de la Yokohama Rubber au transmis o scrisoare de intenție pentru achiziția activelor Euro Tyres Manufacturing către conducerea societății, care deține o platformă industrială ce se întinde pe mai mult de 19 hectare în orașul Drobeta Turnu Severin.
Activele companiei românești au fost scoase la vânzare prin negociere directă cu posibilitate de supraofertare, prețul de pornire fiind de 35 de milioane de dolari, plus TVA. Adică terenul de peste 19 hectare și un număr de 38 de clădiri industriale și administrative, printre care hale de producție, echipamente și instalații de fabricare a anvelopelor.
În anul 2023, Euro Tyres Manufacturing a avut pierderi de aproape 30 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de doar circa 623.000 lei și cu un efectiv mediu de 31 de salariați. Înainte de intrarea în insolvență în 2018, compania a avut ani cu rulaje de zeci de milioane de lei și mai mult de 600 de angajați. Totuși, a funcționat constant pe pierdere, arată datele raportate Ministerului Finanțelor.
În schimb, Yokohama Rubber, un conglomerat industrial cu încasări anuale de peste 7 miliarde de dolari și profit de peste jumătate de miliard de dolari în 2024, a fost înființată în 1917 și deține numeroase fabrici de anvelope și alte produse din cauciuc pe toate continentele, opt fiind în Japonia.
Compania este listată la Bursa din Tokyo, iar cei mai importanți acționari sunt instituții financiare japoneze, cel mai mare fiind acum Nomura Asset Management, cu aproape 11% din capital, scrie Profit.ro.
Uzina de anvelope-gigant de la Turnu Severin a fost înființată în anul 1978, prin decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, lucrările de construire fiind finalizate în 1983, cu dotări tehnologice pentru producție de proveniență japoneză. După Revoluția din ’89, societatea a fost redenumită Rotras și privatizată, intrând în posesia Tofan Group.
Cu peste 300 de salariați, Rotras a intrat în insolvență în 2005 și în faliment un an mai târziu. Ulterior, în 2007, producătorul de anvelope a fost preluat de o firmă din SUA a afaceristului american Shimon Laber, fiind și rebotezat Euro Tyres Manufacturing.
Datorită noului proprietar, care a achiziționat utilaje noi și a angajat circa 400 de oameni, fabrica a fost repornită în 2009. Shimon Laber a administrat Euro Tyres Manufacturing până la recenta intrare în faliment.
Pe de altă parte, Holland & Barrett, lanț britanic de magazine cu suplimente alimentare și mâncare vegană, va deschide 60 de magazine în România și altele în Grecia și Bulgaria, obiectivul fiind de a deveni lider pe nișa de produse wellness, inclusiv în țara noastră.
Din cele 120 de magazine care urmează să se deschidă în 2025, 60 vor fi lansate în România, 40 în Grecia și 20 în Bulgaria. Aceste centre vor avea în jur de 150 metri pătrați și vor fi deschise în mall-uri sau pe străzile comerciale importante. Costul pentru deschiderea fiecărui magazin Holland & Barrett este estimat între 120-150.000 de euro, în funcție de infrastructură.
Primele date estimează că din această nouă activitate comercială vor fi obținute vânzări de 4.000-5.000 de euro calculate pe metrul pătrat de magazin, după al treilea an de funcționare, însă în țări precum Cipru, unde Holland & Barrett este deja activ, vânzările sunt acum mai mari decât aceste prognoze.
Lanțul Holland & Barrett a fost fondat în anul 1870 și are o rețea de peste 1.600 de magazine în 18 țări din întreaga lume. Doar în Marea Britanie și în Irlanda are peste 800 de centre comerciale.
Așadar, Holland & Barrett, unul dintre cele mai mari branduri europene din sectorul Sănătate și Wellness, se pregătește să deschidă primele sale magazine în România. Acest lanț britanic de magazine specializat în suplimente alimentare și produse vegane, va intra pe piața locală prin intermediul companiei elene Fourlis.
Fourlis, care deține deja franciza Intersport în România, a început să caute spații pentru magazinele Holland & Barrett, care are obiectivul de a deschide nu mai puțin de 60 de unități în țara noastră. În total, compania elenă va inaugura 120 de magazine în România, Grecia și Bulgaria, dintre care 60 vor fi pe piața locală, 40 în Grecia și 20 în Bulgaria. Scopul este ca Fourlis să devină lider pe segmentul de produse wellness în regiune, inclusiv în România.
Cele 60 de magazine ale Holland & Barrett vor avea suprafețe de aproximativ 150 de metri pătrați și vor fi amplasate în zone cu trafic intens și acces facil, fie în centre comerciale, fie pe străzi comerciale importante. Costul estimat pentru deschiderea fiecărui centru variază între 120.000 și 150.000 de euro, în funcție de infrastructura necesară. Conform estimărilor Fourlis, magazinele Holland & Barrett vor genera vânzări de 4.000-5.000 de euro pe metru pătrat, după al treilea an de funcționare.
Fondat în anul 1870, Holland & Barrett operează peste 1.600 de magazine în 18 țări, dintre care peste 800 în Marea Britanie și Irlanda. Extinderea pe piața locală face parte din strategia companiei de a-și consolida poziția de lider în industria produselor de sănătate și wellness la nivel european.