Romanian
 - 
ro
Actualitate

Primești bani de la stat, până la 50.000 de euro. Ce condiții trebuie să îndeplinești

09 Apr, 19:05 • Burghelea Catalina
Guvernul României a aprobat un program de sprijin dedicat legumicultorilor, sub forma unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial pe 7 aprilie 2025. Se va desfășura între 2025 și 2027, are ca scop stimularea producției locale de legume și creșterea competitivității produselor românești pe piața internă. Acești români pot primi până la 50.000 de euro!
Primești bani de la stat, până la 50.000 de euro. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Acest program în valoare de 50.000 de euro vizează fermierii care cultivă legume în sere și solarii, în cadrul unei scheme de ajutor de minimis care oferă un sprijin financiar considerabil, dar cu anumite condiții stricte.

Până la 50.000 de euro de la stat pentru acești români

Sprijinul financiar oferit este de până la 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați, cu un plafon maxim de 50.000 de euro pentru fiecare întreprindere, pe o perioadă de trei ani. În 2025, bugetul alocat pentru acest program este de 342,4 milioane de lei, iar finanțarea va fi gestionată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile agricole județene.

Banii vor fi distribuiți fermierilor care cultivă legume precum roșii, ardei (gras, lung, iute, gogoșar), castraveți, ceapă verde, fasole păstăi, salată, spanac, varză și vinete. Totuși, pentru a putea beneficia de ajutorul financiar, agricultorii trebuie să respecte producțiile minime stabilite pentru fiecare tip de cultură. De exemplu, pentru tomate este necesară o producție de cel puțin 3.000 kg/1.000 mp, iar pentru vinete, 4.000 kg/1.000 mp.

Vezi și Se dau bani de la stat pentru românii care vor să aibă copii. Cum ajung să intre în posesia banilor

Accesul la acest sprijin financiar este condiționat de îndeplinirea unui set de 20 de cerințe, printre care se numără suprafața minimă cultivată de 1.000 de metri pătrați, înregistrarea terenului în Registrul agricol, obținerea unui atestat de producător valabil și înscrierea în Registrul unic al beneficiarilor. De asemenea, fermierii trebuie să respecte un calendar strict de însămânțare, recoltare și comercializare a producției. Documentația justificativă, inclusiv facturi și dovezi fiscale, trebuie depusă până la 24 octombrie, iar verificările fizice ale terenurilor vor fi realizate până la sfârșitul lunii septembrie.

Programul prevede și reguli stricte pentru structura culturilor. De exemplu, pentru suprafețe între 3.001 și 4.000 mp, cel puțin 2.000 mp trebuie să fie cultivate cu tomate, iar restul poate fi ocupat cu alte legume eligibile. Acest principiu se aplică și pentru ferme mai mari de 10.000 mp, unde minimum 6.000 mp trebuie să fie dedicate tomatelor.

Scopul acestui program este nu doar sprijinirea producătorilor locali, ci și reducerea importurilor de legume, încurajarea unor practici agricole moderne și sustenabile și asigurarea unei oferte constante de produse românești pe piață, inclusiv în extrasezon.

Autoritățile speră ca acest program să contribuie la crearea de noi locuri de muncă în mediul rural, stimulând, totodată, economia locală. În plus, aplicarea riguroasă a reglementărilor și transparența în distribuirea fondurilor vor asigura eficiența și credibilitatea programului, garantând că sprijinul ajunge acolo unde este cu adevărat necesar.

Citește și Vin bani de la stat! O nouă schemă de sprijin începe din mai. Cine sunt beneficiarii

Urmărește Daily Business pe Google News