Mulți români nu știu regula pe care trebuie să o respecte dacă au instalații de Crăciun pe casă. Cu toate că instalațiile colorate sunt principala atracție când vine vorba de sărbătorile de iarnă, montarea acestora pe locuințe poate cauza probleme neașteptate. În ce situație pot depune plângere vecinii?
Decorațiunile de Crăciun sunt nelipsite din casele românilor de sărbători. Însă, instalațiile montate pe casă pot cauza conflicte cu vecinii. Asta a pățit o familie din Marea Britanie, care a fost obligată să stingă instalațiile de Crăciun de pe casă, în urma plângerilor mai multor vecini.
Vecinii familiei Stonier din Blythe Bridge, Anglia, s-au plâns că nu se pot odihni din cauza luminițelor aprinse pe toată durata nopții. Printr-o reclamație, aceștia au solicitat familiei să stingă instalațiile luminoase după ora 22.00, pe motiv că nu reușeau să doarmă. Administratorul zonei a trimis o înștiințare către proprietarul care a montat luminițele pe casă:
„Am fost informat că luminile de Crăciun s-au aprins mai devreme decât am cerut. Acum voi înregistra acest lucru ca incident, pentru că nu ați urmat recomandările mele. Știați că cineva a tăiat firul luminilor, ceea ce v-ar fi dat o indicație despre cum se simt oamenii din comunitatea voastră. V-am explicat că luminile vă țin vecinii treji și că stingerea luminilor la ora 22 a fost o modalitate de a atenua plângerile”.
Familia Stonier din Blythe Bridge, Marea Britanie, se apără spunând că sărbătorile de iarnă trebuie să fie pline de bucurie și lumină. De 23 de ani, în perioada Crăciunului, locuința lor se transformă într-un adevărat tărâm de poveste, decorată cu 7.000 de luminițe și figurine, în care au investit peste 10.000 de lire sterline.
„Nu suntem o pacoste pentru nimeni, dar totuși cineva pare să aibă o problemă cu noi. Nu putem înțelege asta; încercăm doar să răspândim un pic de bucurie festivă. Facem asta de mai bine de două decenii, înainte chiar ca eu să mă nasc, și nimeni nu s-a plâns până acum. Copiii adoră decorațiunile, iar luminile aduc bucurie întregii comunități. Avem copii cu dizabilități și cu autism care vin special să le vadă, și asta ne face să fim și noi mai fericiți. Nu înțeleg de ce tocmai noi suntem ținta acestor reguli. Dacă luminile noastre sunt o problemă, de ce alte case cu decorațiuni similare nu primesc aceleași avertismente?”, a explicat capul familiei.
Les Clarke, directorul executiv pentru locuințe și îngrijire, susține că instalațiile ar putea reprezenta un pericol pentru vecini: „Știm că perioada festivă este un moment special și ne dorim ca toată lumea să se poată bucura de sărbători. În perioada premergătoare Crăciunului, împărtășim sfaturi și îndrumări cu clienții noștri despre cum să sărbătorim în siguranță și cu atenție. În timp ce decorațiunile de Crăciun pot ajuta la răspândirea bucuriei festive, există posibilitatea ca acestea să devină un pericol de incendiu și să deranjeze vecinii dacă nu se acordă atenție”.