O schimbare radicală de la Casa de Pensii îi afectează pe toți vârstnicii, banii ajungând cu întârziere. Recalcularea a început după data de 1 septembrie 2024, iar la ea participă toți cei care au muncit înainte de 2021. Aceștia trebuie să depună adeverințe pentru veniturile nepermanente, pentru care s-au datorat contribuții sociale. Pe baza acestora, Casele de pensii recalculează sumele.
Însă, există un număr crescut de dosare ce trebuie soluționate, iar personalul de la Casa de Pensii este redus. Potrivit surselor Newsweek, adeverințele cu pensiile de la mica recalculare vor continua să fie trimise pensionarilor pe tot parcursul anului 2025.
Pe lângă aceste întârzieri, există șansa ca pensiile să ajungă și mai greu, iar asta, după ce un proiect de lege propune testarea anuală a angajaților la stat. Testul ar include și întrebări din legislație, iar fiecare răspuns la verificarea cunoștințelor teoretice actualizate va fi evaluat cu nota de la 1 la 5. Obținerea unei note mai mici de 3 atrage acordarea calificativului necorespunzător. Așadar, există riscul ca multe Case de Pensii să rămână fără unii angajați. Mai mult, în contextul volumului crescut de muncă pentru recalcularea pensiilor, banii seniorilor vor întârzia.
„Federația Națională Solidaritatea Socială a Muncii, afiliată la Blocul Național Sindical (BNS), federație care reprezintă interesele funcționarilor publici și personalului contractul din cadrul caselor județene de pensii și nu numai, a luat act cu surprindere de proiectul de lege pentru testarea anuală a funcționarilor depus la Senatul României prin care funcționarii publici ar putea fi testați anual, la locul de muncă. Testul ar putea conține întrebări din legislație, iar cine ia notă mică riscă să fie concediat. Evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale funcționarilor publici ar putea să cuprindă şi un test scris”, a informat miercuri BNS.
Mica Recalculare este ultima șansă a seniorilor să ia bani în plus la pensie în anul 2025. Indexarea pensiilor a fost anulată la data de 1 ianuarie, iar creșterea de 12%, prevăzută în Legea Pensiilor, nu a mai fost acordată deoarece Guvernul nu a mai găsit bani.
Citește și: Pensiile ajung mai târziu la români. Când intră banii pe carduri în luna martie 2025