Documentul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății detaliază categoriile de alimente interzise, în funcție de conținutul ridicat de zahăr, grăsimi sau sare. De asemenea, propune o clasificare a alimentelor în trei categorii: „A se servi cel mai des”, „A se servi ocazional” și „A nu se servi”, acoperind principalele grupe alimentare precum fructe, legume, cereale, produse lactate și carne.
Alimente nerecomandate elevilor conform proiectului Ministerului Sănătății
Fructe și legume:
- Suc de fructe îndulcit
- Legume și fructe prăjite în baie de ulei/pane
- Compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali
- Legume și fructe ambalate cu sos
- Piure de fructe cu adaos de zahăr
- Mâncare pentru copii 1-3 ani la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr
Produse din cereale:
- Pâine îndulcită sau aromată
- Pizza congelată
Paste și orez:
- Cereale, orez sau paste aromatizate/condimentate și preambalate (cu arome de usturoi, ierburi, pui, legume)
- Orez instant
Alte alimente interzise:
- Cartofi prăjiți în baie de ulei
- Chipsuri
- Prăjituri din comerț
- Popcorn ambalat pentru cuptorul cu microunde
- Milkshake-uri din comerț
- Brânză topită (felii, triunghiuri)
- Ouă prăjite în baie de ulei
Proiectul urmărește să promoveze o alimentație sănătoasă în rândul elevilor, reducând accesul la produse procesate și bogate în ingrediente nesănătoase. Ministerul Sănătății încurajează consumul de alimente naturale și echilibrate pentru a sprijini dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Lista completă a alimentelor nerecomandate pentru copii poate fi văzută pe site-ul Ministerului Sănătății, AICI.
Citește și: Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: până la 25 de E-uri, sare și zahăr mult peste cantitatea zilnică recomandată de medici!