„Taxa pe țeavă” a fost deja inclusă în facturile românilor. Toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv proprietarii care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie electrică a blocului pentru că țevile trec și prin locuința lor.
Șeful Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, a declarat vineri, la Antena 3 CNN, că au apărut primele facturi de căldură pe octombrie. Astfel, în blocurile cu repartitoare, jumătate din factura de încălzire impusă de firmele de repartitoare cu sprijinul Autorității de Reglementare în domeniul Energiei se împarte între toți proprietarii, indiferent dacă sunt conectați sau nu la sistemul centralizat.
„Este o aberație mare, pentru că consumul comun, spațiile comune, nu reprezintă 50% din ansamblul unei clădiri”, susține Opaina.
Întrebat care a fost reacția oamenilor la „taxa pe țeavă” în facturi, președintele Federației Asociaților de Proprietari din România a relatat că „e prima lună când este operațional această, să zicem așa, aberație. Ea a fost emisă de către ANRE în martie-aprilie 2024 anul ăsta. Deci este o aberație colosală pe care lumea deja a început să o afle și reacționează. Se creează tabere în blocuri cu centrală fără centrală, care vor avea mari probleme sociale, adică vor fi certuri și efecte pe măsură, adică vor fi neplăți ș.a.m.d. Un scandal întreg în desfășurare în blocuri”.
Citește și Ce salariu obține un administrator de bloc în 2024 în România. Veniturile lor sunt considerabile
Potrivit lui Radu Opaina, „când nu era această aberație, se plătea undeva la 5 lei 10 lei, 15 lei, funcție de lună octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie. Acum, prin înmulțirea cu cinci a sumei respective, ajungem și la 1-2 milioane, care o să vină în lunile de vârf, pe care cetățeanul e obligat să le plătească, dar fără nicio justificare economică și de consum”.
În opinia acestuia, „dacă ANRE-ul nu anulează această aberație pe care a emis-o, populația va recurge la regulile interne proprii, pentru că asociația de proprietari are dreptul și puterea legală să-și stabilească regulile din interior în baza propriilor măsurători și a propriilor date pe care le are. Pentru că blocul este în gestiunea și în proprietatea proprietarilor, nu este în gestiunea și autoritatea ANRE-ului. Ceea ce înseamnă că asociațiile de proprietari ar putea decide cine trebuie să plătească și cine nu. Așa este normal și legal și așa trebuie făcut. Deocamdată suntem atacați de către ANRE și firmele de repartitoare, dar eu sper ca populația până la urmă să învingă cu legea în mână.”