Conform documentului de lege, vârstnicii care au pensii de până la 3.000 de lei vor beneficia de gratuitate la emiterea adeverințelor necesare pentru dovedirea veniturilor lunare brute.
Propunerea a fost înaintată de 19 parlamentari liberali. Aceasta completează Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii, stabilește:
Seniorii se vor bucura de decontarea a 50% din costurile emiterii adeverințelor, prin același mecanism al ANPIS.
Documentele pot fi cerute și de la deținătorii legali ai arhivelor sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale.
În expunerea de motive, inițiatorii proiectului au ținut să reliefeze faptul că efortul financiar pentru acoperirea acestor costuri este „moderat și justificat”. Decontarea sumelor de bani pentru documente ar fi, de fapt, o măsură destul de rezonabilă pentru „asigurarea unui tratament echitabil al pensionarilor și pentru facilitarea accesului acestora la recalcularea pensiilor”.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Senat, în urma expirării termenului de dezbatere. Și în acest caz, Camera Deputaților este for decizional.
„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care îşi are domiciliul solicitantul.
Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverințele care dovedesc veniturile lunare brute de la deținătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice. Contravaloarea obținerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială, prin agenția județeană din județul în care îşi are domiciliul solicitantul”, prevede actul normativ.
Noul proiect vine și cu o serie de beneficii pentru beneficiarii de pensii din România. Dacă documentul va fi aprobat de Guvern, românii se vor bucura de mai multe venituri substanțiale și nu numai. Spre exemplu: