Pentru măsurile fiscale care vor intra în vigoare anul viitor nu pare să mai fie loc de negocieri. De la 1 ianuarie 2025 cresc veniturile, salariul minim se majorează, la fel și alocaţiile copiilor, precum şi pensiile. De asemenea, cresc cheltuielie pentru carburanţi, facturi la energie electrică şi alimente.
Anul 2025 aduce venituri mai mari pentru mai mult de cinci milioane de români. Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie, de la 3.700 de lei brut la 4.050 de lei brut. Rămâne şi facilitatea prin care suma de 300 de lei este scutită de taxe din salariul minim.
Cu alte cuvinte, 800.000 de români care sunt plătiţi acum cu salariul minimă vor primi cu peste 200 de lei net în plus. În total, 1,8 milioane de români beneficiază de majorări. Tot de luna viitoare cresc pensiile, se indexează cu inflaţia. Prin urmare, pensionarii vor avea parte de o majorare a veniturilor de 12,1%. Pensia medie a românilor va ajunge la puţin peste 3.000 de lei. Totodată, alocaţiile se vor indexa cu inflaţia.
Citește și Cât costă o noapte de cazare la Craiova, în timpul Târgului de Crăciun. Prețurile au luat-o razna
Pe de altă parte, românii vor plăti mai mult pentru carburanţi, deoarece de la 1 ianuarie 2025 creşte acciza. Asta înseamnă că un plin de benzină sau motorină va costa cu aproape 10 lei în plus.
O altă veste proastă este că, din 2025, nu se mai dau carduri de energie, acel ajutor de 1.400 de lei pentru persoanele vulnerabile. În cazul cardurilor de alimente, acestea vor fi încărcate o dată la şase luni cu suma de 125 de lei.
Plafonarea RCA ar putea să nu mai fie prelungită de la 1 ianuarie 2025, susțin unele surse din Ministerul Finanţelor. Mai există o măsură care expiră la finalul acestui an, și anume plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. În ceea ce priveşte această măsură, oficialii nu au luat încă o decizie.