Candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai 2025 a stârnit numeroase controverse și a fost marcată de incertitudini din punct de vedere legal și politic. Deși și-a oficializat candidatura prin depunerea documentelor la Biroul Electoral Central (BEC), evenimentul a fost urmat de contestații care pun sub semnul întrebării validitatea acesteia.
Te-ar mai putea interesa și: Călin Georgescu, acceptat sau respins la prezidențiale? BEC decide astăzi verdictul
Călin Georgescu, în ciuda statutului său de candidat, se află într-o situație complicată din cauza unui dosar penal în care este cercetat pentru mai multe infracțiuni, inclusiv instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Acesta este sub control judiciar, fiind suspectat că ar fi aderat la o organizație neolegionară. În urma acestor acuzații, Georgescu a încercat să scape de măsura controlului judiciar, însă contestația sa a fost respinsă de instanță.
Legea prevede că invalidarea unei candidaturi ar putea avea loc doar în cazul unei condamnări definitive, dar există un precedent important stabilit în cazul Dianei Șoșoacă, care a avut o candidatură invalidată în 2024 pe baza unor acuzații legale și politice.
În acest context, expert în drept constituțional, Bogdan Iancu, susține că candidatura lui Georgescu ar putea fi invalidată, având în vedere, atât situația sa juridică complicată, cât și precedentul creat în cazul Șoșoacă.
„Trebuie să ofere o justificare mai satisfăcătoare”, a spus Bogdan Iancu, expert drept constituțional
Bogdan Iancu menționează că orice decizie a CCR ar trebui să fie bine argumentată și să respecte principiile stabilite de Comisia de la Veneția, care indică faptul că invalidarea trebuie să fie bazată pe o condamnare definitivă.
„Ce spune în esență acel raport este că instanțele funcționează prin proceduri, nu prin soluții dezirabile. Orice hotărâre ar adopta Curtea, ea trebuie să cuprindă minime garanții procedurale și să ne ofere prin considerente o justificare mult mai satisfăcătoare decât cea oferită de hotărârea-precedent din octombrie. Raportul spune multe lucruri, printre altele (la par. 63) că e necesară o hotărâre de condamnare sau cel puțin că aceasta este norma, practica generală în Europa.
Aș vrea să subliniez totuși că nu poți face și spune absolut orice, ca în Pakistan, așteptând în același timp garanții procedurale britanice pentru a prelua puterea și transforma regimul politic într-unul de tip pakistanez.
Un dialog cu raportul CV este necesar, cu atât mai mult cu cât CCR a menționat de multe ori Comisia de la Veneția, atunci când a fost convenabil (de exemplu în Hotărârea nr. 32/2024). A fugi de evidență pentru că nu e raportul aprobat în plen la Veneția nu e o soluție optimă. Din grupul de șase membri ai Comisiei, trei sunt juriști de vârf, foarte influenți, foarte respectați. Nu se numește de altfel proiect de raport, ci raport urgent. Sigur, nu a fost aprobat în plen. Va fi iar dacă nu ar fi Comisia de la Veneția ar avea de suferit în planul reputației, tot în plen”, a mai explicat Bogdan Iancu.
Pe lângă aspectele legale, scenariile politice privind o posibilă invalidare a candidaturii lui Georgescu sunt deja în discuție. Dacă acesta ar fi exclus din cursa electorală, există speculații că în locul său ar putea candida George Simion, liderul AUR, sau alte figuri politice din spectrul naționalist și suveranist.
„Contestarea legitimității acestor alegeri s-ar putea face mult mai ușor”, a spus Adrian Zăbavă, analist politic
George Simion, deși prezent la BEC la momentul înregistrării candidaturii lui Georgescu, a declarat că nu va candida, dar există tensiuni interne și speculații legate de opțiunile alternative. De asemenea, există și nemulțumiri față de Georgescu, cum ar fi afirmațiile controversate privind poporul moldovean, care ar putea influența percepția publicului.
„Nu cred că vor rămâne fără candidatură. Din contra, cred că spre final s-ar putea să vedem mai mulți candidați (…) În anumite situații, cred că victimizarea s-ar putea face mult mai ușor. Contestarea legitimității acestor alegeri s-ar putea face mult mai ușor fără un candidat”, a mai punctat Adrian Zăbavă.
În cazul în care candidatura lui Georgescu ar fi invalidată, opțiunile politice nu sunt limitate. AUR ar putea lansa o altă candidatură, iar alte personalități din politica românească, cum ar fi Victor Ponta sau George Becali, ar putea să se alăture competiției.
În acest context, analistul politic Adrian Zăbavă, spune că invalidarea candidaturii ar putea duce la un scenariu în care mai mulți candidați se vor înscrie în cursa prezidențială, iar o astfel de situație ar putea fi folosită de formațiunile politice pentru a contesta legitimitatea alegerilor.
În cazul în care va ajunge pe buletinul de vot, „unele nume pot influența într-un fel sau altul competiția”, a mai punctat Adrian Zăbavă, indicând în special spre Victor Ponta și George Becali.
Te-ar mai putea interesa și: Peste 1.200 de contestații împotriva lui Călin Georgescu zguduie alegerile prezidențiale!