- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu aproape 10%

22 Jul, 17:01 • Bumbeneci Diana
Achiziționarea unei mașini second-hand mai noi ajută la conservarea în medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apă și previne emisia a 757 kg de CO₂. 60% dintre cumpărătorii de mașini second-hand au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor de la 145 gr/km la 134 gr/km.
79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu aproape 10%

Autovit.ro

, cea mai mare platformă online din România destinată vânzării și cumpărării de mașini noi și second-hand, a desfășurat anul acesta un studiu la nivel național care evidențiază impactul pozitiv al comerțului cu mașini second-hand asupra sustenabilității în industria auto.

79% dintre români aleg mașini second-hand mai noi

Rezultatele au demonstrat că vânzarea și cumpărarea de vehicule la mâna a doua contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon și la conservarea resurselor naturale prin menținerea materialelor în uz și adoptarea mașinilor rulate cu emisii mai reduse.

De exemplu, un Volkswagen Golf Diesel din 2009, cu emisii de 140,7 gr/km, este unul dintre cele mai vândute  modele pe platformă. Schimbarea acestuia cu un model din 2015 reduce emisiile la 114,6 gr/km (diesel), o scădere de aproximativ 18,5%.

Datele Autovit.ro relevă că achiziționarea unei mașini second-hand mai noi ajută la conservarea în medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apă și previne emisia a 757 kg de CO echivalent. Resursele salvate prin tranzacționarea a peste 550.000 de autoturisme second-hand în anul 2023, la nivelul Autovit.ro si OLX Auto, ar echivala cu greutatea totală a 41 de Turnuri Eiffel, consumul de apă al Bucureștiului pentru 98 de zile sau peste 2 milioane de oameni zburând între București și Londra.

Un alt aspect important, evidențiat de studiul Autovit.ro, este accelerarea adoptării vehiculelor cu emisii reduse prin intermediul pieței auto second-hand. Conform studiului desfășurat pe un eșantion de 2.680 de respondenți, 79% dintre cumpărătorii de mașini second-hand din România au optat pentru vehicule mai noi, în medie cu cinci ani față de mașina lor anterioară. În același timp, 60% dintre utilizatori au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu 8% pentru întreaga flotă auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.

Această tranziție către vehicule second-hand mai eficiente din punct de vedere al emisiilor a rezultat într-o reducere estimată a 414.000 de tone de materiale, a 92.000 m³ de apă și a 870.000 de tone de emisii de CO₂ echivalent, doar prin tranzacțiile efectuate pe Autovit.ro si OLX Auto în 2023.

„Studiul confirmă rolul vital pe care platformele noastre îl joacă în promovarea unei economii circulare în cadrul sectorului auto”, a declarat Andrei Dumuța, General Manager Autovit.ro. „Prin facilitarea achiziției unei mașini mai noi, contribuim nu doar la accesibilizarea mobilității, ci și la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului. În consecință, ne reafirmăm angajamentul de a susține practici comerciale durabile și încurajăm consumatorii să ia în considerare emisiile de CO atunci când planifică achiziționarea unui vehicul.”

Analiza subliniază importanța comerțului cu mașini second-hand în contextul mai larg al sustenabilității și al schimbărilor climatice. În timp ce transportul rămâne o sursă semnificativă pentru emisiile de gaze la nivel global, piața mașinilor second-hand poate oferi o cale pragmatică de reducere a impactului, optimizând opțiunile de transport pentru un număr mare de consumatori.

Studiul a fost desfășurat pe platformele OLX și Autovit.ro, în perioada februarie – aprilie 2024, pe un eșantion de 2.680 de persoane la nivel național.

Citește și: Apare o nouă autostradă în România. Vești excelente pentru românii care călătoresc în Bulgaria sau Grecia

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...