- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Aceste mașini mai pot circula în România doar după schimbări costisitoare! RAR: Totul se face într-un atelier autorizat de reparații

25 Aug, 10:57 • Preda Silvia
Schimbare importantă anunțată de Registrul Auto Român. Ce se întâmplă cu maşinile cu volan pe dreapta în ceea ce priveşte înmatricularea în România.
Aceste mașini mai pot circula în România doar după schimbări costisitoare! RAR: Totul se face într-un atelier autorizat de reparații

Multe dintre accidentiele rutiere din România sunt produse de șoferi care conduc mașini cu volanul pe dreapta. Reprezentanții Registrului Auto Român au explicat în ce condiții se mai pot înmatricula mașinile cu volan pe dreapta în România.

„Încă mai suntem întrebați dacă eliberăm CIV pentru autovehiculele cu volanul pe partea dreaptă, deși au trecut peste trei ani de la încheierea perioadei de tranziție de după Brexit”, transmite RAR.

Mașinile cumpărate de la britanici vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă

Condiții de omologare pentru mașinile cu volan pe dreapta
Condiții de omologare pentru mașinile cu volan pe dreapta

„Reamintim că un vehicul care provine din UK ar putea primi CIV de la RAR doar după modificarea poziției postului de conducere într-un atelier autorizat de reparații care are în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemele de frânare, direcție, rulare, electric, caroserie (elemente de rezistență opțional). În cazul sistemelor frânare și direcție, modificările sunt acceptate numai dacă acestea au fost realizate prin înlocuirea componentelor neadecvate cu altele noi.

Citește și: Se schimbă legea în România. Decizie pentru șoferii cu permis categoria B

Totodată, mașina trebuie să fie echipată în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului.

Sunt exceptate autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Această excepție se aplică doar dacă autovehiculul a fost înmatriculat (definitiv) într-un stat actual membru UE înainte de data de 01.01.2021 (31.12.2020 reprezentând data la care perioada de tranziție convenită de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – UK și UE s-a încheiat)”, informează Registrul Auto Român.

Lista atelierelor de reparații autorizate poate fi consultată AICI.

Vezi și: Cum funcționează „Oglinda spartă”, noua metodă de fraudă prin care șoferii rămân fără bani