Puțini șoferi sunt conștienți că anumite afecțiuni pot duce la suspendarea imediată a permisului auto, conform legislației rutiere. Ministerul Sănătății a introdus în 2015 reglementări, care interzic conducerea vehiculelor pentru persoanele cu afecțiuni specifice, inclusiv apneea în somn, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: MAI schimbă legea pentru șoferii care au permisul de conducere eliberat în țări din afara UE
foto: apneea în somn duce la suspendarea permisului
Sindromul de apnee în somn se manifestă prin oprirea respirației în timpul somnului, ceea ce poate duce la somnolență excesivă pe parcursul zilei și poate afecta siguranța la volan.
Conform Ordinului emis de Ministerul Sănătății, sindromul de apnee obstructivă în somn este clasificat în două forme: moderată și severă. Forma moderată este caracterizată printr-un indice de apnee-hipopnee, între 15 și 29 episoade pe oră, iar forma severă are un indice de 30 sau mai multe episoade pe oră.
Pentru a obține sau a păstra permisul de conducere, persoanele diagnosticate cu aceste forme de apnee trebuie să demonstreze că își controlează afecțiunea. Trebuie să urmeze un tratament adecvat și să prezinte dovezi că somnolența diurnă a fost ameliorată.
Este necesar un aviz medical autorizat, care confirmă îmbunătățirea stării de sănătate.
„Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă.
Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizează în Ordinul emis de Ministerul Sănătății.
Avizul trebuie luat din 3 în 3 ani, în urma controlului de specialitate. Pe lângă persoanele care suferă de apnee, nu mai au voie să urce la volan nici persoanele care sunt bolnavi de diabet, epilepsie, vertij sau care au afecțiuni neuromotorii, renale sau cardiace.
Cei care au nevoie de ochelari sau lentile de contact trebuie să le folosească în permanenţă. În caz contrar, se consideră o încălcare a legii.
Te-ar mai putea interesa și: Debirocratizare în România. Cum se vor obține permisele, buletinele sau pașapoartele