Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o nouă lege care oferă șoferilor posibilitatea de a plăti rovinieta în termen de 24 de ore de la data începerii valabilității acesteia. Această măsură introduce un termen de grație pentru șoferi, excepție de la regula generală care stipulează că taxa de drum trebuie achitată în avans, potrivit știripesurse.ro.
Noua propunere legislativă modifică astfel prevederile Legii nr. 226/2023, oferind utilizatorilor rețelei de drumuri naționale din România oportunitatea de a achita rovinieta în termenul specificat. Astfel, șoferii care uită să plătească taxa la momentul necesar nu vor mai fi sancționați, ci vor avea la dispoziție o zi întreagă pentru a efectua plata fără a primi amenzi.
Te-ar mai putea interesa și: Rovinieta de Braşov se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Lovitură pentru transportatori, ce sumă vor plăti
foto: rovinietă
Rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția anumitor sectoare de drum aflate în intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare și ieșire. Aceasta trebuie achitată înainte de utilizarea rețelei de drumuri și este disponibilă în funcție de durata de utilizare, fiind structurată pe intervale de o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.
Legea stipulează că utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până la ora 24 a zilei următoare, ceea ce le permite să evite penalizările.
„Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România, cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieşire în/din acestea.
Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România şi este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni. (…) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare”,se arată în lege.
Te-ar mai putea interesa și: Cât costă rovinieta în 2024. Pe ce șosele este obligatorie și ce trebuie să știe șoferii