- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Atenție, șoferi! Capcana din portbagaj, amendă de peste 800 de lei. Ce trebuie să aveți în mașină

15 Sep, 18:23 • Bugiu ⁠Ana Maria
Amenda care te lasă fără mai mult de 800 de lei din buzunar! Este obligatoriu să aveți aceste lucruri în mașină!
Atenție, șoferi! Capcana din portbagaj, amendă de peste 800 de lei. Ce trebuie să aveți în mașină

Una dntre neglijențele care atrag cu sine amenzi mari este legată de kitul de siguranță obligatoriu, pe care orice șofer trebuie să îl aibă în mașină. Conform Codului Rutier, toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu un kit de siguranță complet, format din două triunghiuri reflectorizante, o trusă medicală omologată și un stingător de foc, potrivit playtech.ro.

Trusa medicală auto este o componentă a kitului de siguranță și una dintre cele mai frecvent neglijate. Conform legislației, aceasta trebuie să fie omologată și să fie în termenul de valabilitate. Trusa trebuie să conțină materiale de prim ajutor, inclusiv plasturi, pansamente sterile, fașe elastice, o folie izotermă, o foarfecă, mănuși de uz medical și șervetele umede dezinfectante.

Te-ar putea interesa și: Cum arată cel mai scump Duster din istorie. Șoferii plătesc peste 42.000 de euro pentru mașină

foto: trusă medicală auto

wk Atenție, șoferi! Capcana din portbagaj, amendă de peste 800 de lei. Ce trebuie să aveți în mașină

Un aspect ignorat frecvent de către șoferi este termenul de valabilitate a trusei medicale auto, care este între 3 și 5 ani, de obicei. Este recomandat să fie verificată anual pentru a evita problemele neplăcute.

Eticheta trusei trebuie să includă informații clare despre produs:

  • denumirea
  • adresa producătorului
  • termenul de expirare.

Stingătorul auto trebuie să fie omologat și să se afle în termenul de valabilitate, care variază de la 1 la 5 ani, în funcție de producător. Atât trusa medicală, cât și stingătorul ar trebui verificate periodic, cel puțin o dată pe an, pentru a asigura funcționalitatea și conformitatea cu reglementările legale.

Mulți șoferi circulă crezând că au un kit de siguranță complet, asta fără să verifice valabilitatea trusei medicale și a stingătorului, ceea ce poate duce la amenzi semnificative. Acesta este riscul cunoscut sub numele de „capcana din portbagaj”.

Cât este amenda

Dacă șoferii nu au o trusă medicală, triunghiuri reflectorizante sau un stingător auto omologat, sau dacă echipamentele sunt expirate, amenzile pot varia între 660 și 825 de lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte de amendă.

Sancțiunile se aplică pentru lipsa echipamentelor și pentru cele care sunt expirate și ineficiente. Pe lângă amenzile mari, neglijența poate duce și la lipsul acestui echipament în situații de urgență. Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea!

Te-ar putea interesa și: Lovitură pentru șoferii din București. Prețurile polițelor RCA vor fi mai mari