Ecaterina Munteanu, director comercial in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi, a declarat, pentru DailyBusiness, ca rovinieta de o zi nu era sustenabila din punct de vedere economic.
„Costurile de realizare si comercializare nu acopereau pretul stabilit initial, de 1 euro, motiv pentru care, in cazul introducerii rovinietei, ieseam in paguba”, a declarat Munteanu. „In plus, in urma studiilor pe care le-am realizat in piata auto, am descoperit ca nu exista o cerere reala pentru acest produs”, a mai spus Munteanu.
CNADNR a decis introducerea unei roviniete pe o zi, de la 1 ianuarie 2008, doar pentru vehiculele cu masa totala de peste 3,5 tone, urmare a numarului mare, in special de TIR-uri, care tranziteaza Romania, a precizat oficialul companiei. Tariful rovinietei va fi unic, indiferent de tipul de catalizator euro sau non-euro, in timp ce valoarea va creste cu pana la 60%.
„Directiva europeana in domeniu prevede aplicarea unui tarif unic, atat pentru vehiculele non euro, cat si pentru cele euro. In ceea ce priveste pretul rovinietelor, din 2008 va fi o crestere cuprinsa intre 40% si 60% in functie de tipul de vehicul”, a declarat Cristian Duica, directorul general adjunct al CNADNR.
Clasificarea se va face in functie de tipul de vehicul, respectiv autoturism, vehicul de transport marfa, de transport pasageri, precum si masa totala a vehiculelor.
Cea mai ieftina rovinieta va costa 3 euro
Incepand din 2008, rovinieta platita de posesorii de autoturisme va avea o valabilitate de 7 zile, 30 zile si 12 luni, fiind astfel exclusa rovinieta pentru 6 luni.
Rovineta pentru o saptamana va costa 3 euro, cea pentru 30 zile – 7 euro, iar cea pentru un an – 28 euro. Pentru vehiculele de transport marfa cu masa de pana la 3,5 tone, pretul e cuprins intre 6 si 96 euro, iar pentru cele cu masa totala cuprinsa intre 3,5 si 7,5 tone si cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri, tariful va fi de 4 euro pentru o zi, 20 euro pentru 7 zile, 52 euro pentru 30 zile si 320 euro pentru un an. Autovehiculele istorice vor fi scutite de la plata rovinietei.
Directorul adjunct al CNADNR a mai spus ca in cazul celor care vor plati rovinieta pentru o perioada de un an, cresterea tarifului va fi de 40%. „Vom face o singura exceptie legata de pret, mai exact pentru cei care vor cumpara rovinieta pentru 12 luni, indiferent de tipul vehiculului, cresterea va fi de 40%”, a afirmat Duica, citat de NewsIn.
Actul normativ ce prevede introducerea noilor roviniete, de la 1 ianuarie 2008, prevede si majorarea amenzilor contraventionale, precum si sanctionarea utilizatorii straini.
Sanctiunile pentru soferii de autoturisme care nu au roviniete va fi cuprinsa intre 500 si 1.000 lei, in timp ce proprietarii vehiculelor de transport marfa cu masa totala mai mare de 12 tone va fi intre 6.000 si 9.000 lei.