Romanian
 - 
ro
Auto

Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!

23 Nov, 12:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Transporturilor a început procedurile de expropriere pentru construirea Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii A8. Exproprierile vizează 16 imobile din Golăiești și trei terenuri de stat, iar lucrările pentru pod ar putea începe în vara anului viitor, după finalizarea proiectului tehnic.
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!

Ministerul Transporturilor a demarat procedurile pentru exproprierea terenurilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, un proiect major ce face parte din Autostrada Unirii (A8), ce va lega Târgu Mureș, Iași și Ungheni de granița cu Republica Moldova. Exproprierile vizează 16 imobile private din localitatea Golăiești (județul Iași), cu o suprafață totală de aproximativ 78.000 mp, precum și trei terenuri de stat. Sumele necesare despăgubirilor pentru aceste proprietăți au fost estimate la 157,4 mii lei, iar banii vor fi alocați din bugetul Ministerului Transporturilor, potrivit econoemdia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Sorin Grindeanu, anunț: O nouă autostradă în România

foto: autostradă

Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!

Podul de la Ungheni va fi construit din două structuri paralele din oțel și beton, câte una pentru fiecare sens de circulație, și va face legătura între județul Iași din România și raionul Ungheni din Republica Moldova. Proiectul de construcție al podului a fost deja contractat cu firma Ness Proiect în septembrie 2023, iar lucrările sunt programate să înceapă în vara anului viitor, după finalizarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Un aspect important al proiectului este legătura podului cu infrastructura rutieră existentă. Deși inițial se preconiza o conexiune directă la viitoarea Autostradă A8, guvernul a aprobat o soluție provizorie: podul va fi conectat la Drumul Județean DJ 249, care va fi modernizat și transformat într-un drum național. Această măsură temporară va permite punerea în circulație a podului, iar ulterior se vor dezvolta legături mai directe cu autostrada.

Proiectul include și construcția unui punct de frontieră între România și Republica Moldova, dotat cu facilități pentru controlul vehiculelor de marfă și de persoane. În plus, podul va sprijini relațiile economice și sociale între cele două țări, îmbunătățind competitivitatea economică a regiunii prin dezvoltarea infrastructurii de transport și facilitând traficul internațional de mărfuri și persoane.

Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare
– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

În paralel, în viitor se preconizează construirea unui alt pod între România și Moldova, la Albița, care va avea patru benzi și va contribui la extinderea rețelei rutiere.

Te-ar mai putea interesa și: Apare o nouă autostradă în România! Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a mai răspuns la telefon: „A trebuit să-i sparg ușa”
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a ...
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu iartă pe nimeni
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu ...
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă aluminiul devine mai scump, ne vom concentra pe PET-uri”
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă ...
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat că are venituri lunare de 807 lei”
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat ...
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă nu facem ceva, țara va intra în faliment”
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă ...
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus autonom la prețuri mai mici decât o Dacie nouă
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus ...
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la gaze cu un an
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor ...
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, iar prețul nu este pentru toate buzunarele
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, ...
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât actorul: „Ruxi a aflat din presă”
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât ...
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești
Planta care te ajută să dormi mai bine și să slăbești. Lidia Fecioru: „Trebuie consumată ca să ne fie bine”
Planta care te ajută să dormi mai bine și să slăbești. Lidia Fecioru: „Trebuie consumată ...
Mai mult de 8 din 10 adolescenţi accesează zilnic platforma TikTok
Mai mult de 8 din 10 adolescenţi accesează zilnic platforma TikTok