- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024

21 Nov, 11:10 • Russo George
Stația Petrom de pe strada Brașov din București, monitorizată de Economica.net, afișează în data de 21 noiembrie prețuri mai mari pentru carburanții standard: benzina este vândută cu 7,04 lei/litru, iar motorina cu 7,25 lei/litru. Aceasta reprezintă o creștere de 4 bani pe litru pentru ambele tipuri de combustibil, comparativ cu ziua precedentă.
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024

Diferența de preț dintre motorină și benzină rămâne stabilă la 21 de bani pe litru, iar majorarea din 21 noiembrie marchează a opta modificare a prețurilor carburanților în această lună. În ultimele actualizări, benzina fie a scăzut în preț, fie a rămas constantă, în timp ce motorina a continuat să se scumpească.

Creșterea precedentă a avut loc în urmă cu două zile, când prețul motorinei a urcat cu 3 bani pe litru, în timp ce prețul benzinei a rămas neschimbat, potrivit Economica.net.

Evoluția pieței internaționale de petrol

Fluctuațiile prețurilor carburanților din România sunt influențate de dinamica pieței internaționale a petrolului. Luni, prețurile țițeiului au crescut cu aproximativ 2 dolari pe baril în urma suspendării producției de la zăcământul Johan Sverdrup din Norvegia, cel mai mare câmp petrolier din vestul Europei, din cauza unei pene de curent.

Creșterile anterioare ale prețului petrolului au fost amplificate și de escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Totuși, prețurile au înregistrat o ușoară scădere ulterior, iar în momentul redactării acestei știri, cotația petrolului Brent era de 72,98 dolari pe baril, iar cea a țițeiului WTI, de 68,8 dolari pe baril.

De ce se scumpesc benzina şi motorina

Petrom rămâne liderul pieței de distribuție de produse petroliere din România, operând o rețea de 555 de stații, dintre care 393 sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.

Conform datelor publicate în cel mai recent raport financiar, vânzările totale de produse rafinate ale companiei au crescut cu 9% în primele nouă luni ale anului, iar volumele vândute prin benzinării au urcat cu 4%.

Creșterea prețurilor carburanților vine pe fondul unor tendințe regionale și globale, dar și al cererii interne constante pentru produse petroliere, reflectând poziția dominantă a companiei pe piață.

Citeşte şi: Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom nu a mai plecat joi din Gara de Nord

Urmărește Daily Business pe Google News