Laszlo Borbely a precizat ca in Romania mai sunt peste 200.000 de masini mai vechi de zece ani, care ar trebui casate, iar Ministerul Mediului a decis sa continue programul „Rabla” in acelasi mod ca in 2010, intrucat rezultatele au fost foarte bune.
Pe de alta parte, el a aratat ca programul nu poate demara pana cand nu va fi adoptat bugetul Fondului de Mediu, dar si-a exprimat speranta ca acest lucru sa se intample in cursul saptamanii vitoare.
„Saptamana viitoare sper sa avem bugetul Fondului de Mediu. Pana atunci nu putem merge mai departe. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare speram sa avem in Monitor si bugetul si ghidul”, a declarat ministrul, citat de Mediafax.
El a explicat ca in cinci zile de la publicarea in Monitorul Oficial va fi anuntata sesiunea de validare pentru cei aproximativ 200 de colectori si 100 de producatori de autoturisme, apoi timp de zece zile se vor putea depune dosarele, care vor fi validate in zece zile, intr-un interval asemanator urmand sa fie semnate contractele.
„Valoarea unui tichet va ramane aceeasi, 3.800 lei, iar pentru achizitionarea unui autoturism nou vor putea fi utilizate pana la 3 vouchere. Nu schimbam regulile unui program care si-a dovedit eficacitatea. Prin acest program, anul trecut au fost casate aproape 190.000 de masini vechi, si au fost cumparate 63.000 de masini noi. Sper ca in jurul datei de 18 sau 20 martie oamenii sa poata sa inceapa sa mearga sa isi caseze masinile vechi”, a precizat ministrul Mediului si Padurilor.
Demnitarul a spus ca in ghidul de anul acesta au fost operate mici modificari care sa asigure un control mai strict al casarilor, el adaugand ca spera ca numarul acestora sa creasca.
Potrivit ministrului Mediului, cele mai multe masini casate in cursul anului trecut aveau o vechime intre 15 si 20 de ani.
In 2010 au fost achizitionate, prin programul „Rabla”, 63.000 de masini noi.