Tot mai mulți români care locuiesc în case sau la bloc instalează avertismente pe locurile de parcare din fața locuințelor, încercând să asigure un loc de parcare pentru mașinile lor, chiar dacă aceste practici nu sunt legale.
Locurile de parcare sunt un motiv de dispută între cetățeni, de cele mai multe ori. Trotuarele, drumurile de acces și spațiile verzi sunt frecvent transformate în parcări, fără respectarea normelor legale, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Parcările din București: Sectorul 3, lider la locuri disponibile, sectorul 4 în fruntea veniturilor!
foto: parcări
În cazul în care apar indicatoare de „Nu parca!” pe trotuare, este important de menționat că acestea nu sunt întotdeauna montate legal. Pentru ca proprietarii să poată solicita intervenția poliției în cazul ocupării locului, trebuie să plătească un impozit la primărie pentru acel spațiu, iar acesta trebuie să fie marcat conform legii.
De asemenea, locurile de parcare pot fi închiriate de la primărie, iar chiriașii sunt obligați să afișeze o pancartă oficială, care include numărul de înmatriculare al vehiculului și autorizația de închiriere.
Proprietarii locuințelor nu au dreptul de a revendica spațiile din fața acestora fără documentația necesară care să dovedească proprietatea asupra lor.
„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Iar instanțele de judecată chiar au condamnat persoane pentru astfel de situații. Au existat accidente rutiere produse din cauza unor cărămizi de BCA lăsate pe marginea drumului pentru a delimita un loc de parcare. Iar cel care le-a pus a fost tras la răspundere”, a explicat Valentin Ciobanu.
Dacă parchezi într-un loc închiriat sau cumpărat de la primărie fără a respecta regulile, poți face față unor sancțiuni severe. Proprietarul are dreptul să contacteze Poliția Locală, care poate întocmi un proces verbal de sancționare și poate dispune ridicarea mașinii. Amenda pentru parcarea neregulamentară variază între 330 și 495 de lei, iar șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.
Te-ar mai putea interesa și: Buget record strâns de primării datorită parcărilor publice. Bucureștiul aduce aproximativ 40% din veniturile totale înregistrate în țară