Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) actualizează lunar valorile rovinietei și le face publice, astfel încât conducătorii auto să fie informați în permanență cu privire la costurile pe care le implică circulația pe drumurile taxabile.
Pentru anul 2025, CNAIR a stabilit tarifele rovinietei în funcție de categoria vehiculului și de perioada pentru care se dorește achitarea acesteia. Există mai multe opțiuni de valabilitate, în funcție de tipul autovehiculului: 1 zi, 7 zile, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.
Pentru autoturisme (Categoria A), costul unei roviniete cu valabilitate de un an este de 28 de euro, ceea ce înseamnă aproximativ 140 de lei. Acesta este cel mai mic tarif aplicat pentru un vehicul. La polul opus, camioanele de mare tonaj, cu o masă mai mare de 12 tone și cel puțin 4 axe (Categoria F), trebuie să achite o sumă considerabilă de 1.210 euro pe an, adică peste 6.000 de lei, potrivit Promotor.
Iată lista completă a tarifelor anuale în funcție de categorie:
28 euro – autoturisme (Categoria A);
96 euro – vehicule pentru transport marfă sub 3.5 tone (Categoria B);
320 euro – vehicule pentru transport marfă între 3.5 și 7.5 tone (Categoria C) și microbuze cu cel mult 23 de locuri (Categoria G);
560 euro – vehicule între 7.5 și 12 tone (Categoria D) și autobuze (Categoria H);
720 euro – vehicule peste 12 tone cu cel mult 3 axe (Categoria E);
1.210 euro – vehicule peste 12 tone cu minimum 4 axe (Categoria F).
Rovinieta trebuie achitată pentru a circula pe toate drumurile naționale (DN), drumurile europene (DE), drumurile expres (DEx) și autostrăzi (A). Cu alte cuvinte, orice vehicul care folosește infrastructura rutieră națională are obligația legală de a achita această taxă.
Totuși, există și excepții. Conducătorii auto nu trebuie să plătească rovinieta dacă circulă exclusiv în interiorul unei localități sau pe drumuri de tip județean, comunal sau forestier. Acestea nu intră sub incidența taxei de drum impuse de CNAIR.
În cazul în care un șofer circulă pe un drum pentru care este necesară plata rovinietei, dar nu a achitat taxa, acesta are posibilitatea să o plătească până la finalul aceleiași zile, respectiv până la miezul nopții. Pentru autoturisme, taxa de o zi este de aproximativ 12,5 lei.
Nerespectarea obligației de a plăti rovinieta atrage sancțiuni contravenționale. Pentru autoturisme, amenda este cuprinsă între 250 și 500 de lei. În schimb, pentru vehiculele de mare tonaj, sancțiunile pot fi mult mai severe, ajungând până la 4.500 de lei.
Această măsură are ca scop întreținerea și modernizarea rețelei de drumuri naționale și autostrăzi din România, precum și responsabilizarea participanților la trafic.
Citeşte şi: Taxa pe care trebuie să o plătească toți românii, indiferent că stau la oraș sau la sat