În Germania, prețurile sunt extrem de competitive, iar exemplarele disponibile sunt adesea mai ieftine decât în alte piețe europene. De exemplu, un Audi A3 din 1999 poate fi achiziționat pentru mai puțin de 300 de euro, iar un Mercedes-Benz A170 din 2000 costă doar 190 de euro. De asemenea, prețul pentru o Dacia Logan MCV din 2009 poate ajunge până la 500 de euro.
Când vine vorba despre aducerea personală a unei mașini din Germania, costurile pot varia semnificativ, în funcție de opțiunea de transport aleasă și de eventualele situații neprevăzute. Transportul poate fi realizat cu avionul, cu costuri ce variază între 100 și 200 de euro, iar cu autocarul, costurile sunt de obicei mai mici. În plus, cazarea în Germania este un alt factor de luat în considerare, iar prețurile pentru o noapte de cazare variază între 25 și 50 de euro, în funcție de tipul de cazare ales.
Mai există și alte cheltuieli asociate transportului, precum numerele provizorii, care costă între 150 și 300 de euro, vinietele, care sunt în jur de 40 de euro, și combustibilul, care poate ajunge la 300-350 de euro. Astfel, costurile totale pentru aducerea personală a unei mașini din Germania pot depăși 800 de euro, iar în cazul unor probleme neprevăzute, suma poate ajunge chiar la 1.000 de euro.
Pentru cei care preferă o opțiune mai comodă, transportul profesional este o alegere viabilă. Acesta începe de la 700 de euro, iar în acest caz prețul acoperă doar transportul, fără a include eventualele verificări suplimentare ale vehiculului. Conform ProMotor, există firme care oferă un serviciu complet, inclusiv căutarea și verificarea mașinilor, testarea acestora, verificarea actelor și istoricului, precum și întocmirea actelor necesare pentru înmatricularea vehiculului în România.
„Serviciul poate să coste 1.500-2.000 de euro, depinde de locația unde trebuie să ajungem după mașină și de cât o căutăm. Cumpărătorul ne spune ce își dorește și noi căutăm mașina, o testăm, verificăm inclusiv actele și istoricul. Apoi facem toate actele necesare pentru a putea fi înmatriculată în România și aducem mașina pe platformă în țară”, a explicat patronul unei mici firme care importă mașini SH din Germania.
Un alt factor care a influențat importul de vehicule second-hand din Germania este aderarea României la spațiul Schengen, care a redus semnificativ timpul petrecut la vamă. În trecut, procesul de verificare la vamă putea dura chiar și 14-16 ore, iar acest lucru afecta durata transportului. În prezent, însă, procesul este mult mai rapid.
„Uneori, se stătea chiar și 14-16 ore în vamă, pentru verificare. Pierdeam o zi. Acum, nu se mai stă, se trece direct. Deci, dacă plecăm luni dimineața după o mașină, miercuri seara am putea să fim înapoi cu ea în țară. Dar, în general durează cam 5-7 zile.”, a declarat pentru un reprezentant al unei firme de transport pentru sursa citată.
În condiții optime, cu șoferi care se schimbă pe drum, o mașină poate fi adusă din Germania în România în doar 2-3 zile.
Pentru a finaliza procesul de import al unei mașini second-hand, este important să se ia în considerare mai mulți factori. Printre aceștia se numără starea tehnică a vehiculului, costurile totale (inclusiv eventualele cheltuieli neprevăzute), timpul necesar pentru transport și formalitățile administrative, precum și diferențele de preț față de piața locală.