Decizia vine pe fondul protestelor Germaniei care a sesizat faptul ca acordarea ajutoarelor financiare distorsioneaza concurenta din piata auto.
„Comisia a cerut azi (marti – n.r.), autoritatilor franceze, clarificari privind planul. Daca au existat anumite conditii care incalca regulile pietei unice, atunci ajutorul va fi declarat ilegal”, a declarat purtatorul de cuvant al CE.
Reactia Bruxelles-ului vine dupa ce un oficial german a declarat, sub protectia anonimatului, pentru Reuters, ca Germania ar putea sesza Comisia Europeana, convinsa fiind de faptul ca Franta a incalcat clauza de concurenta.
„Trebuie sa ne asiguram ca nimeni nu beneficiaza de avantaje in ce priveste concurenta. Orice contravine reglementarilor Uniunii Europene (UE) nu ar trebui aprobat”, a spus oficialul german.
Guvernul francez a anuntat luni acordarea unor credite subventionate de 6,5 miliarde euro producatorilor auto PSA Peugeot Citroen, Renault si Renault Trucks, cu conditia mentinerii fabricilor din Franta si pe cat posibil, a locurilor de munca.
„Ca sa permita producatorilor auto sa se pregateasca linistiti pentru ce va urma, statul va acorda fiecaruia dintre marii nostri producatori auto un imprumut de 3 miliarde euro, pe o durata de 5 ani”, a declarat presedintele Nicolas Sarkozy, la sfarsitul unei intalniri cu reprezentantii industriei auto.
Potrivit declaratiilor secretarului de stat pentru industrie, Luc Chatel, Renault Trucks – subsidiara a grupului suedez Volvo – va primi un credit de circa 500 milioane euro.
In schimbul creditelor cu o dobanda preferntiala de 6%, „Renault si PSA si-au luat angajamentul sa nu inchida niciuna dintre uzinele lor pe durata imprumuturilor si sa faca toate eforturile posibile, pentru a evita disponibilizarile”, a atras atentia presedintele francez.
„Este un angajament pe care il salut, pentru ca ne asigura ca o criza acuta, dar temporara, nu va distruge o parte a bazei noastre industriale si a stiintei productiei de automobile”, a adaugat Sarkozy.
Planul prevede, totodata, dublarea ajutorului acordat diviziilor de creditare ale Renault si PSA, anuntat in decembrie in cadrul unui plan de relansare a economiei, la 2 miliarde euro. Ajutorul acordat subcontractorilor din sectorul auto a fost, de asemenea, dublat, la 600 milioane euro.
„Pactul auto” prevede si o conventie care majoreaza indemnizatia pentru somaj partial a angajatilor din sectorul auto, in schimbul mentinerii locurilor de munca de catre constructori, potrivit acordului.
Sectorul auto reprezinta circa 10% din piata muncii din Franta.