„Vom incheia un nou contract cu Ford. Acum suntem in tatonari cu ei si proiectantul face calcule”, a declarat Ion Dinulescu directorul general al CE Craiova, citat de NewsIn.
„Trebuie sa facem niste investitii, sa redimensionam reteaua care merge la uzina, pentru a le livra o cantitate mult mai mare decat pana acum, de energie termica si de abur tehnologic pentru incalzire. Estimativ, din 2009, vom incepe sa furnizam catre Ford jumatate din consumul de energie termica al orasului Craiova”, a adaugat Dinulescu.
Surse din cadrul companiei au declarat ca aceste investitii se ridica la aproape 9 milioane euro. Din aceasta suma, 7 milioane euro vor fi alocate pentru transformarea si adaptarea unor capacitati de productie potrivit cererii Ford si restul de 1,5-2 milioane euro se vor investi in sistemul de conducte de alimentare cu energie termica.
Cantitatea livrata in baza noului contract va creste in fiecare an, urmand ca in iarna 2009-2011, sa fie de 2.600 metri cubi apa pe ora (1.300 metri cubi apa pe ora pentru consum industrial si 1.300 metri cubi pe ora pentru incalzire). La sfarsitul lunii iulie, noul contract, aditional la cel deja incheiat, va fi negociat si complexul energetic va livra uzinei Ford energie termica la pretul pietei, potrivit surselor citate.
Totodata, producatorului de energie ii va creste eficienta producerii de energie termica, de la 62% la 72%. CE Craiova livreaza acum uzinei intre 400 si 450 metri cubi de apa pe ora. Contractul s-ar putea intinde pe 3-5 ani, au mai afirmat sursele citate.
Complexul Energetic Craiova a anuntat investitii de 396 milioane euro pentru urmatorii 4 ani (pana la sfarsitul lui 2011), dintre care peste 30% provin din surse proprii si restul din credite bancare. Din aceasta suma, peste 250 milioane euro vor reprezenta investitiile pentru mediu.
Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica producatorii celei mai ieftine energii din tara.
CE Craiova urmeaza sa fie listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu un procent din capitalul social care va fi stabilit de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in functie de necesarul de investitii pe care societatea nu il poate acoperi din fonduri proprii.
Actionarul majoritar al CE Craiova este AVAS, care detine 73% din actiuni, Fondul Proprietatea are 25%, iar 2% apartin Societatii pentru Inchiderea si Conservarea Minelor SA.