- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Ce trebuie să faci când mașina pe care ai cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi. Puțini știu asta!

09 Aug, 23:55 • Preda Silvia
Puțini români știu ce trebuie să facă atunci când descoperă că mașina pe care au cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi.
Ce trebuie să faci când mașina pe care ai cumpărat-o are kilometrajul dat înapoi. Puțini știu asta!

Situația în care kilometrajul unei mașini cumpărate este dat înapoi și cumpărătorul nu a fost informat de vânzător înseamnă prezența unui viciu ascuns, iar asta se pedepsește, arată legalbadger.org.

Cu titlu generic, art. 1672 din C.civ prevede următoarele obligații ale vânzătorului: „1. să transmită proprietatea bunului sau, după caz, dreptul vândut; 2. să predea bunul; 3. să îl garanteze pe cumpărător contra evicţiunii şi viciilor bunului.”

Citește și: Conducătorii auto sunt obligați să aibă asta în mașină. Măsura a intrat în vigoare din această vară

Mașina are kilometrajul dat înapoi? Cum răspunde vânzătorul pentru asta

masina

Eroarea asupra unei calități esențiale permite anularea contractului, iar viciile ascunse oferă cumpărătorului dreptul la acțiune în baza garanției pentru vicii ascunse. Cumpărătorul poate cere rezoluțiunea contractului sau reducerea prețului.

Potrivit art. 1710 C.civ., în temeiul obligației vânzătorului de a garanta contra viciilor, cumpărătorul are dreptul la următoarele:

„a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;

b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;

c) reducerea corespunzătoare a preţului;

d) rezoluţiunea vânzării.”

Conform legii, vânzătorul care cunoștea viciile ascunse datorează daune-interese pentru prejudiciul integral, pe lângă măsurile reparatorii stabilite, în timp ce vânzătorul care nu cunoștea viciile este obligat doar la restituirea prețului și a cheltuielilor vânzării.

Dacă ați cumpărat un automobil cu kilometrajul dat înapoi, vânzătorul va putea răspunde pentru acest viciu ascuns dacă nu v-a informat. Dacă, însă, dumneavoastră, în calitate de cumpărător, ați cunoscut existența viciului, nu veți mai putea imputa răspunderea civilă vânzătorului, mai scrie legalbadger.org.

Vezi și: Nu vei putea intra cu mașina, decât dacă plătești. Care sunt hotărârile luate de Guvern pentru anumite zone