Cod rutier 2024. Potrivit regulamentelor rutiere, șoferii care se abat de la reguli primesc contravenții. Acestea constau în amenzi care sunt însoțite și de puncte de penalizare, de cele mai multe ori ignorate de conducătorii auto. La acumularea unui anumit număr de puncte, aceștia por rămâne fără permis de conducere pentru o perioadă. Iată așadar cum afli câte puncte de penalizare ai acumulat.
Pentru depășirea vitezei, șoferii sunt amendați și primesc și puncte de penalizare. Aceste puncte expiră după 6 luni, din momentul în care au fost date. Iată câte puncte primesc participanții la trafic, pentru diferite situații în care depășesc viteză:
La noi în țară există un cadru legal, în ceea ce privește solicitarea punctelor de penalizare. În anul 2002, Guvernul PSD a emis o Ordonanță de Urgență, prin care fiecare șofer poate ști câte puncte de penalizare are. Iată ce prevede aceasta:
,,În conformitate cu prevederile art. 208 din R.A.O.U.G. 195/2002 Republicată titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină, personal, la sediul poliției rutiere din județul care îl are în evidență, informații cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate”.
Una dintre modalitățile prin care un șofer să afle câte puncte de penalizare a acumulat, acesta trebuie să meargă la sediul poliției rutiere, din județul de care aparține. Singurul inconvenient este legat de faptul că nu poți afla pe loc câte puncte ai. Este nevoie să aștepți până la o lună, pentru a primi acest răspuns legat de solicitarea făcută, conform legii.
Poliția Română ține evidența punctelor de penalizare acumulate, cu ajutorul sistemului informatizat. Ar trebuie să fiu ușor pentru un șofer să afle câte puncte de penalizare a adunat, prin această metodă. Tot ce trebuie să facă este să se logheze pe platforma online, punctepenalizare.com care are această destinație. Șoferii pot să se logheze cu un ID și să afle numărul de puncte acumulate.
COD RUTIER 2024. Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii, potrivit unui proiect de ordonanță repus recent în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne. Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic, polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane.
Astfel, șoferii români ar putea primi amenzi pe baza înregistrărilor camerei de bord. Potrivit proiectului, polițiștii vor putea folosi înregistrări audio-video primite de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice pentru a sancționa șoferii care încalcă regulile.
Așadar, imaginile vor fi utilizate pentru sancționarea șoferilor care întorc mașina prin folosirea frânei de ajutor, schimbă benzile de circulație foarte des, accelerează agresiv, derapează intenționat, circulă foarte aproape de vehiculul din față sau abuzează de semnalele acustice și luminoase.
COD RUTIER 2024. În cadrul proiectului, se prevede crearea unei platforme informatice pentru încărcarea imaginilor, iar acestea vor constitui dovezi în cazul comportamentului agresiv al șoferilor. De asemenea, acesta permite polițiștilor să acceseze și să utilizeze datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice, pentru a aplica sancțiuni șoferilor în baza acestora, potrivit mai.gov.ro.
”Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz“, se arată în proiect.
COD RUTIER 2024. La articolul 541, Codul se referă la comportamentul agresiv în trafic, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către șoferi a uneia dintre următoarele manevre:
Practic, prin viitoarea ordonanță se introduce o excepție de la actuala regulă, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
COD RUTIER 2024. De asemenea, polițiștii vor putea prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.
În aceste cazuri se va verifica eventuala încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau în cazul prezenței în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, ori care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice va viza: