Fumatul la volan este din ce în ce mai reglementat în mai multe țări din lume, autoritățile recunoscând pericolele pe care le implică, atât pentru șoferi, cât și pentru pasageri, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cod Rutier 2025. Amendă uriașă de 4.050 de lei iarna! Chiar dacă ai anvelope de sezon, riști să fii sancționat
Pe lângă riscul major de distragere a atenției, fumatul afectează reflexele, poate provoca accidente prin scăderea controlului asupra volanului și crește riscul de incendiu în habitaclu. În plus, aerul din mașină devine extrem de poluat, iar pasagerii – în special copiii – sunt expuși la toxine periculoase, chiar și în cazul utilizării țigărilor electronice.
Pentru a combate aceste riscuri, mai multe state au introdus restricții clare și amenzi pentru fumatul în mașină, în special atunci când sunt prezenți minori sau femei însărcinate.
În Marea Britanie, Franța, Italia și Australia există deja legi care interzic fumatul în astfel de condiții, cu amenzi ce variază între 60 și 1.100 de euro. Grecia aplică sancțiuni și mai drastice – până la 1.500 de euro – dacă un copil sub 12 ani este prezent în vehicul.
În transportul public din această țară, amenzile pot ajunge chiar la 3.000 de euro, iar șoferii care încalcă legea riscă și interdicția de a conduce timp de o lună.
Germania analizează acum posibilitatea de a adopta măsuri similare, cu sancțiuni severe pentru șoferii care fumează în timpul condusului.
Autoritățile iau în calcul amendarea cu până la 3.000 de euro a celor care încalcă interdicția, dar și clasificarea acestui obicei drept neglijență gravă, ceea ce ar putea afecta asigurările auto în cazul unui accident. În plus, este posibilă și o interdicție totală a fumatului în mașină în prezența minorilor sau a femeilor însărcinate.
Restricțiile impuse fumatului în mașină devin din ce în ce mai stricte, iar țările care nu au adoptat încă astfel de măsuri ar putea urma exemplul celor care au făcut-o deja.
Te-ar mai putea interesa și: Cod Rutier 2025. Care este viteza legală pe timp de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii români