- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Codul Rutier se va modifica. „Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât ceilalți”

16 Aug, 08:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Parlamentul a propus să se schimbe Codul Rutier. După ce a observat că cele mai multe accidente au factorul comun „vârsta mai mică de 25 de ani”, autoritățile au hotărât să ia măsuri.
Codul Rutier se va modifica. „Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât ceilalți”

Parlamentul a înaintat propunerea de a schimba Codul Rutier, stabilind care vor fi mașinile interzise pentru tinerii din România și alte restricții pentru șoferi, potrivit bugetul.ro.

A fost concluzionat că cele mai multe accidente rutiere din țara noastră au în comun două cauze:

  • viteza excesivă
  • vârsta mică a șoferilor

Drept urmare, autoritățile caută soluții pentru a scădea numărul incidentelor auto din România.

Încă din ianuarie a anului curent, 148 de oameni și-au pierdut viața și peste 300 au suferit răni grave în urma acestor accidente. Nu putem spune, deci, că drumurile noastre nu sunt periculoase.

Te-ar putea interesa și: Cod Rutier 2024. Regula de acordare a priorității în sensul giratoriu. La ce trebuie să fim atenți

foto: Codul Rutier s-ar putea schimba

Codul Rutier s-ar putea schimba

Autoritățile încearcă să reducă aceste numere dezastruoase, astfel că, la Camera Deputaților a intrat în dezbatere un nou proiect de lege. Unele modificări ar putea fi:

  • creșterea numărului de ore făcute la școala de șoferi
  • înmulțirea radarelor de pe drumuri

Există, totuși, o restricție care ar revolta foarte mulți tineri. Proiectul ar prevede și ca tinerii din România care au vârsta mai mică de 21 de ani să nu mai aibă acces la mașinile care au un motor mai mare de 100 de cai putere.

„Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât cealaltă categorie de posesori de permis. Aici vorbim de iresponsabilitate, de imaturitate, de aspecte care țin de educație”, a declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC, potrivit sursei citate.

Una dintre schimbările care i-ar putea mulțumi pe câțiva tineri ar fi ca permisul de conducere să poată fi obținut încă de la vârsta de 17 ani. Condiția va fi, însă, ca acești șoferi să conducă doar însoțiți de o persoană care are cel puțin 10 ani experiență.

„Însoțitorul e foarte important în primul an de la obținerea permisului de conducere al fiecărui individ să îl învețe anumite manevre să le gestioneze. Deci este util, dar rămâne de văzut cum se va finaliza acest proiect”, a mai declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC.

Te-ar putea interesa și: Cod Rutier 2024. Ce trebuie să știe șoferii români de parcările din fața casei. Dacă nu sunt atenți, pot plăti amenzi drastice