Directorul de design industrial al Renault, Patrick Le Quement, a declarat, cu ocazia inaugurarii centrului de design de la Bucuresti, al saselea centru de design al companiei, ca inginerii Dacia lucreaza deja la innoirea gamei Logan, in colaborare cu centrele de design ale companiei din Brazilia, India si Franta.
La centrul de la Bucuresti sunt angajate in prezent 15 persoane, iar pana in 2009 numarul acestora se va dubla. Angajatii sunt de nationalitate romana, rusa, bulgara, slovena, canadiana si franceza.
Potrivit lui LeQuement, la centrul de design al companiei, se va lucra atat la modelele Dacia, cat si la proiecte realizate pentru game din strainatate.
Oficialii Renault au prezentat vineri prima creatie a centrului de la Bucuresti – o versiune imbunatatita a Logan Pick-Up. „Am ales acest model pentru ca este foarte popular in Romania”, a declarat directorul de design industrial al companiei.
Primul centru de design Renault a fost infiintat in 1989, la Barcelona, acesta fiind urmat de cele de la Paris, Coreea de Sud, India (Bombay) si din America Latina. Potrivit lui Le Quement, prin localizarea centrelor de design in mai multe zone ale lumii, Renault preia „tendintele locale” in materie de design.
Prezent la eveniment, premierul Tariceanu a declarat ca, prin prezenta Renault in domeniile industrial, tehnologic, al dezvoltarii si inovarii, prin prezenta companiei Ford la uzina de la Craiova, dar si datorita existentei unor furnizori si producatori de piese si componente pentru industria auto, Romania devine un pol de competitivitate bazat pe industria auto.
„Prin inaugurarea centrului de design, capata din ce in ce mai multa forta un proiect la care tin foarte mult, si anume ca Romania sa devina un pol de competitivitate bazat pe industria auto”, a spus premierul.
Grupul Renault a anuntat, la sfarsitul anului 2006, ca va aduce in Romania tot procesul de fabricatie al automobilelor, inclusiv partea de design si de cercetare.
Activitatea de cercetare se va desfasura intr-un centru din localitatea damboviteana Titu, investitia fiind estimata la 450 de milioane de euro. Centrul va cuprinde o pista de incercari pentru vehiculele multimarca, o sectie de inginerie pentru masini, un centru de incercari mecanice si departamente de informatica, contabilitate si monitorizare clienti.