Decizia a fost anuntata luni de catre Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Sumele stabilite de stat pentru despagubirea deponentilor la CEC vor fi acoperite printr-o emisiune de titluri de stat. Titlurile sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la un an de la data emisiunii.
Reprezentantii CEC au mai anuntat ca deponentii vor putea sa aleaga si o modalitate de transfer automat pentru a intra in posesia banilor, putand primi sumele intr-un cont de depozit sau intr-un cont curent, deschise la CEC.
Beneficiariii vor putea merge incepand cu 3 martie 2008 la ghiseele CEC pentru a dovedi depozitul facut pana in 1992 si pentru a primi confirmarea din partea bancii si pentru a opta pentru modalitatea de plata, a declarat presedintele CEC, Gratian Ghetea.
„Vom organiza asa-zisele ghisee speciale a caror activitate va incepe pe 3 martie. Daca deschidem 20 de ghisee in Bucuresti, si in fiecare am solutiona cate 40 de cereri pe zi, in doua saptamani am putea rezolva toti cei aproximativ 9.000 de deponenti in Bucuresti”, a declarat Ghetea.
Presedintele CEC a estimat ca aproximativ 30% dintre cei care au depus bani intre 1966 si 1992 nu vor putea veni personal sa ii ridice, si va fi nevoie de procuri sau acte de imputernicire.
Guvernul urmeaza sa modifice cadrul legal prin Ordonanta de Urgenta saptamana aceasta sau saptamana viitoare, a precizat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, la o conferinta de presa organizata la sediul CEC.
Initial, Guvernul stabilise ca jumatate dintre romanii care au depus bani la CEC pana in 1992 pentru achizitia unui automobil – in special Dacia – vor primi despagubiri de la stat incepand cu 21 decembrie 2008, iar restul, incepand cu 21 ianuarie 2009.