- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Dezastru pe Autostrada A0 București Sud. Lotul 3, blocat și fără șanse de inaugurare în 2024!

14 Oct, 08:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Aktor nu va finaliza Lotul 3 de pe A0 București Sud până la sfârșitul acestui an. Lucrările vor întârzia cu aproximativ două luni față de termenul asumat.
Dezastru pe Autostrada A0 București Sud. Lotul 3, blocat și fără șanse de inaugurare în 2024!

Constructorul grec Aktor nu va finaliza Lotul 3 de pe Autostrada A0 București Sud până la sfârșitul anului 2024, chiar și cu o mobilizare accelerată, similară celei a companiei românești UMB, conform declarațiilor lui Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în cadrul emisiunii „Drumurile Noastre” de la B1 TV, potrivit economedia.ro.

În timp ce UMB este aproape de a inaugura un lot din Drumul Expres Craiova – Pitești spre finalul anului, iar turcii de la Ozaltin vor finaliza un alt segment, Lotul 3 al Aktor rămâne singurul tronson nefinalizat pe ruta autostrăzii care va lega Craiova de Constanța.

Te-ar mai putea interesa și: Autostrada A1 Sibiu-Pitești. Tronsonul 5, aproape finalizat!

foto: autostrada

Dezastru pe Autostrada A0 București Sud. Lotul 3, blocat și fără șanse de inaugurare în 2024!

Aktor a beneficiat deja de trei amânări în cursul acestui an și, deși a promis că va finaliza tronsonul până la sfârșitul anului 2024, întârzierile continuă să afecteze proiectul. În prezent, grecii au început turnarea stratului de uzură pe Lotul 3 al A0 Sud, însă inaugurarea acestui tronson în 2024 este improbabilă, în ciuda unei mobilizări mai intense în ultimele luni.

„Dacă se păstrează mobilizarea care a mai crescut în ultima perioadă… Dar mai e nevoie de o mobilizare. Dacă păstrează mobilizarea asta, nu reușesc să dea în trafic. Chiar și cu o mobilizare foarte bună, gen UMB sau alte firme care lucrează foarte bine, este destul de dificil să reușească cineva să dea în trafic.

Când am fost anul acesta pe șantier, am spus că din punct de vedere tehnic se poate, numai că trebuie să crească mobilizarea. Din păcate nu au crescut la timp mobilizarea ca să fim siguri că se poate da în trafic, dar din punct de vedere tehnic am spus întotdeauna dar trebuie să plătească la timp pe cei care relocă utilitățile, să obțină la timp avizele pentru relocarea utilităților”, a declarat Ionel Scrioșteanu.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a declarat că Lotul 3 al Autostrăzii A0 București Sud, construit de compania greacă Aktor, nu va fi finalizat până la sfârșitul acestui an, estimând că lucrările se vor încheia cu o întârziere de aproximativ două luni până la două luni și jumătate față de termenul asumat, care era la finalul lui 2024.

Săptămâna trecută, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a afirmat că este foarte puțin probabil ca Lotul 3 să fie deschis circulației anul acesta. Aceasta este o confirmare suplimentară a întârzierii, în ciuda unor progrese vizibile.

„Constructorul grec a reușit să se mobilizeze mai bine decât a făcut-o anterior, din păcate insuficient. Nu am fost obișnuiți ca acest constructor să își respecte programele de execuție. Este foarte puțin probabil să fie deschis anul acesta, mai ales că prin finalizarea lotului 3 practic realizăm legătura între Autostrada A1 de la Pitești la București cu Autostrada A2 de la București la Constanța”, a declarat Pistol.

La începutul lunii august, constructorul grec Aktor a împlinit un an de la începerea lucrărilor la pasajul peste A1 București – Pitești, care este încă departe de finalizare. Pasajul face parte din Lotul 3 al Autostrăzii A0 București Sud, cu termen oficial de finalizare în aprilie 2024. Deși ministrul Transporturilor și șeful CNAIR au susținut anterior că acest lot va fi gata până la sfârșitul anului 2024, lucrările întârziate pun sub semnul întrebării posibilitatea circulației integrale de la Craiova la Constanța.

Te-ar mai putea interesa și: Românii o așteaptă cu nerăbdare! Autostrada ce va conecta Bulgaria de Grecia e aproape finalizată!