- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Este oficial! Tarife RCA cu 40% mai mari pentru şoferii din Bucureşti şi Ilfov

09 Aug, 17:22 • Dobran Viorel
Să conduci maşina la kilometrul 0 sau la periferia cu vile a Capitalei este un lux care te costă suplimentar la RCA.
Este oficial! Tarife RCA cu 40% mai mari pentru şoferii din Bucureşti şi Ilfov

Şoferii din București și Ilfov au tarife de referință pentru RCA speciale, iar datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că, pe medie, aceste tarife sunt cu circa 40% mai mari decât cele pentru restul țării, notează Economica. În categoriile care provoacă accidente multe și grave, tariful de referință se duce spre 1000 de euro deja.

Poliţă RCA obligatorie pentru trotinete electrice în România. Limita de despăgubire se stabilește la un nivel record de 31.926.210 lei

Legarea tarifelor de referință de zona în care este înregistrată mașina, încă din luna mai și confirmată ulterior de ASF, vine firesc, în condițiile în care firmele de asigurare iau deja în calcul criteriul teritorial de cel puțin doi ani și jumătate. Simplu spus, prețul RCA depinde de zona în care conduci, mai precis de frecvența și severitatea daunelor din respectiva zonă.

RCA pentru şoferii ne-bucureşteni: diferență de peste 730 de lei

Cum în București frecvența daunelor este una dintre cele mai mari nu din România, ci din Europa, riscul este mai mare, deci și prețurile sunt mai mari. Faptul că ASF a decis să facă această modificare și în tariful de referință, care are un rol orientativ, ne dă ocazia să vedem cât de mare este diferența de preț între RCA plătit de un șofer din București sau Ilfov și restul țării.

În cele două regiuni sunt înmatriculate 1,5 milioane de autovehicule, adică circa 15-20% din totalul național.

Bubuie preţurile RCA în vara 2024, deși sunt plafonate de un an. ASF anunţă verificări

Același tip de șofer cu același tip de mașină, dar înmatriculată în afara Capitalei și a județului Ilfov, are referința stabilită la doar 1.130 de lei, adică o diferență de peste 730 de lei, sau aproape 40% față de șoferii din București.

Deși tariful de referință are o valoare orientativă, el este calculat exact pe același tipar pe care firmele de asigurare calculează prețurile efective, deci cele 40% de procente în plus pentru șoferul din București sunt relevante pentru prețurile efective plătite de șoferi.

Evoluţie RCA

Prima medie RCA anualizată s-a situat la finele lunii martie 2024 la 1.386 lei, în creștere cu 18% față de martie 2023, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Printr-o hotărâre apărută în primăvara lui 2023, Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), măsura fiind menținută prin modificări succesive legislative, perioada de plafonare urmând să se încheie la 30 septembrie 2024.

Amintim că pentru a preveni explozia prețurilor, în urma falimentului Euroins, statul a decis în luna martie 2023 să plafoneze tarifele de primă maxime la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, plafonare care a tot fost prelungită.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la opt service-uri auto, responsabile de tarifele majorate la RCA

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la opt unităţi care execută reparaţii auto decontate în baza asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA). Analiza a fost declanşată ca urmare a sesizării transmise de Asigurarea Românească Asirom – Vienna Insurance Group SA.

Controale la service-uri din cauza preţurilor la RCA

”Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la opt unităţi care execută reparaţii auto decontate în baza asigurării obligatorii de răspundere civilă (RCA)”, anunţă autoritatea de concurenţă.Companiile la care s-au desfăşurat inspecţii inopinate sunt: Adely Trans Company SRL, Ali Car Reparatii Auto SRL, Prof’s Solution Service SRL, Top Lac Service Cotroceni SRL, Auto Klasen SRL, Auto Hoff Technology SRL, Top Lac Auto Service SRL şi Damar Colision SRL.

Inspecţiile au avut loc în cadrul cercetării aprofundate ce vizează o posibilă practică de concurenţă neloială privind exploatarea poziţiei superioare de negociere a service-urilor auto în relaţia comercială cu o companie de asigurări, în cazul decontării reparaţiilor efectuate pe baza poliţelor RCA.
Analiza a fost declanşată ca urmare a sesizării transmise de Asigurarea Românească Asirom – Vienna Insurance Group SA.

Potrivit prevederilor legale, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea afectată pentru prejudiciile suferite în urma unui accident prin achitarea reparaţiilor efectuate de service-urile auto. În acest context, perceperea unor preţuri/tarife nejustificat de mari pentru executarea lucrărilor de reparaţie a autovehiculelor avariate va influenţa prima de asigurare achitată de asigurat.

Vrem să stabilim dacă unele service-uri auto impun tarife nejustificat de mari, pe care companiile de asigurare sunt obligate legal să le plătească, tarife care, ulterior, conduc la cresterea preţului poliţei RCA”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

 

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurenţă neloială. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă loială, companiile implicate riscă o amendă de până la 500.000 lei, iar autoritatea poate dispune măsuri pentru interzicerea săvârşirii faptei.

În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicii de concurenţă neloială, pot obţine reduceri substanţiale ale amenzilor.