Compania de leasing operational si inchiriere pe termen lung First Fleet Management este un urmas al Easy Leasing, divizie care se ocupa cu leasingul operational in cadrul grupului AutoItalia.
„Easy Leasing era mai mult un slogan de marketing, deoarece clientii semnau contractul cu AutoItalia SRL. Am decis sa le separam din considerente care tin de marketing, de vanzari si pentru a delimita clar activitatea de baza a AutoItalia de activitatea de leasing operational”, a spus Ricky Stein, citat de NewsIn.
El a adaugat ca First Fleet Management a preluat in octombrie-noiembrie 2006 toate contractele de la AutoItalia, circa 1.100, iar acum a ajuns la aproximativ 1.900 de contracte.
„Pana la sfarsitul anului viitor, credem ca vom avea un total de 4.000-4.500 de masini”, a declarat directorul First Fleet Management, care a explicat ca expansiunea companiei are la baza faptul ca intreaga piata este in crestere si ca managementul flotelor a devenit tot mai popular.
In prezent, compania are cinci angajati, iar acestora li se vor mai adauga alti cinci pana la sfarsitul anului viitor.
AutoItalia este importator al marcilor Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Ssangyong si al motocicletelor Honda.
El a precizat ca succesul unei companii pe piata romaneasca de inchiriere pe termen lung tine de capacitatea firmei respective de a se adapta cerintelor clientului roman. „In Vest, inchirierile pe termen lung au devenit ceva normal. Orice client corporate cere asta acolo”, a afirmat Stein.
First Fleet Management ofera spre inchiriere pe termen lung masini noi, dar si rulate, in functie de preferintele clientului, acestea din urma avand avantajul unui pret mai scazut pentru client. Pragul minim de inchiriere este de zece unitati, fie ele scutere, vehicule comerciale sau masini de lux.
Leasingul operational si managementul flotei auto implica, printre altele, servicii de finantare a utilizarii autovehiculului, de intretinere, livrare, inmatriculare, administrare a anvelopelor, asigurari, consultanta si gestiune a combustibilului. Aceasta activitate implica externalizarea, de catre companii, a serviciilor legate de managementul flotelor auto, catre firme specializate.
Leasingul operational nu este o metoda de finantare a achizitiei unui bun, ci de finantare a utilizarii acelui bun pe o perioada bine determinata, dupa care bunul poate reveni in proprietatea companiei de leasing, in functie de termenii contractului.
Cealalta modalitate de leasing, leasing-ul financiar, presupune trecerea bunului in posesia consumatorului, dupa ce valoarea bunului este achitata.
Principala diferenta intre cele doua tipuri de contracte de leasing este de natura fiscala.
La un contract de leasing financiar, bunurile ce fac obiectul contractului de leasing se inregistreaza ca mijloace fixe in contabilitatea clientului (utilizatorului), iar beneficiarul isi poate deduce cheltuielile cu amortizarea lui, iar din rata de leasing, cheltuielile cu dobanda.
La contractul de leasing operational, produsul este inregistrat ca mijloc fix in contabilitatea firmei de leasing, doar valoarea ratei de leasing fiind cheltuiala deductibila, in totalitate, pentru client.