Acest sistem este format dintr-o baterie pe baza de sodiu cu o densitate ridicata a energiei si o baterie pe baza de litiu de mare putere, au explicat reprezentantii companiei.
Ei au mentionat ca aceasta descoperire ar putea contribui la accelerarea procesului de electrificare a parcului de autobuze, a furgonetelor si a altor parcuri auto de vehicule grele de mari dimensiuni.
Desi s-au inregistrat progrese importante in tehnologia bateriilor, adoptarea pe scara larga a vehiculelor electrice va necesita reducerea treptata a dimensiunii si costurilor bateriilor.
Cercetatorii GE cred ca, in cazul vehiculelor de mari dimensiuni, un sistem dual de mare putere si cu o capacitate ridicata de stocare a energiei ar putea permite atingerea unui interval optim de functionare pe baza de electricitate si respectarea cerintelor legate de accelerare la dimensiuni mai practice si costuri mai rezonabile.
Studiul GE se deruleaza in cadrul unui proiect de cercetare in valoare de 13 milioane dolari in care compania s-a implicat alaturi de Administratia Federala de Transport (Federal Transit Administration – FTA) si Consortiul Nord-Est pentru Vehicule Avansate (Northeast Advanced Vehicle Consortium).
In prezent, majoritatea tipurilor de baterii ofera un compromis intre putere si capacitatea de stocare a energiei, potrivit reprezentantilor GE.
De exemplu, bateriile cu litiu furnizeaza o putere mare pentru accelerare, insa nu sunt optimizate pentru stocarea energiei necesare pentru durata de functionare. Bateriile cu sodiu se comporta exact invers. Permit stocarea unei mari cantitati de energie, dar nu sunt optimizate pentru a oferi multa putere.
[dbvideo=519]
Bateria dubla de la GE imbina caracteristicile ambelor optiuni intr-un singur sistem. In cadrul prezentarii autobuzului hibrid pentru transportul in comun, bateria cu litiu s-a concentrat pe accelerarea si franarea de mare putere, in timp ce bateria cu sodiu a asigurat un flux constant de energie electrica pentru a prelungi durata de functionare a autobuzului.
Un sistem dual mai poate reduce costul bateriei cu pana la 20% fata de un sistem cu o singura baterie in cazul aplicatiilor auto precum autobuzele pentru transportul in comun si furgonetele care necesita o putere mare si o capacitate ridicata de stocare a energiei, potrivit cercetatorilor companiei.
Echipa GE pentru sisteme hibride consta intr-un grup format din aproximativ 25 de oameni de stiinta si ingineri – unii dintre ei avand peste 30 de ani de experienta in domeniul tehnologiilor de vehicule electrice si hibride.
GE Global Research este nucleul dezvoltarii tehnologice al tuturor diviziilor GE si are centre in Niskayuna – New York; Bangalore – India; Shanghai – China si Munchen – Germania.