Suma obtinuta de constructorul auto restructurat anul trecut pe banii guvernului american s-ar putea rotunji cu inca 3 miliarde de dolari, prin exercitarea unor optiuni de vanzare. La 23,1 miliarde de dolari, oferta publica a GM ar deveni cea mai mare efectuata vreodata la nivel mondial, relateaza Mediafax.
Daca investitorii vor cumpara toate actiunile disponibile, participatia statului american in capitalul GM se va reduce de la 61% la 33%.
Guvernul Statelor Unite a investit 50 de miliarde de dolari anul trecut in salvarea GM, preluand pachetul majoritar de actiuni. Compania a intrat in faliment in iunie 2009 sub patronajul statului, iar restructurarea s-a incheiat in numai o luna.
Administratia Obama a fost criticata dur pentru salvarea GM din banii contribuabililor, iar compania a fost poreclita ironic „Government Motors”.
Actiunile vor intra la tranzactionare incepand de joi pe bursele de la New York si Toronto, fiind asteptate cresteri de 10-20% in prima zi.
GM a vandut 478 milioane de actiuni comune la 33 de dolari pe unitate, obtinand astfel 15,77 miliarde de dolari, si actiuni preferentiale in valoare de alte 4,35 miliarde de dolari, peste suma prevazuta initial, de 4 miliarde de dolari.
Peste 20% din oferta publica, adica actiuni de 3 miliarde de dolari, a fost subscris de investitori individuali, cel mai mare plasament retail derulat vreodata la nivel mondial, ca valoare, au declarat pentru Reuters surse apropiate situatiei.
Alte surse au afirmat ca cea mai mare parte a ofertei publice a fost subscrisa de investitori nord-americani, iar fondurile suverane din Orientul Mijlociu si alti investitori internationali au preluat mai putin de 5% din oferta GM.
Bancile care s-au ocupat de operatiune sunt Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch si Citi. Lazard si Boston Consulting Group au consiliat fostul actionar majoritar, Trezoreria Statelor Unite, iar consilierul GM a fost Evercore Partners.